Genel Havacılık

VatanJet filoyu büyütüyor

VatanJet, filoyu ikinci Gulfstream G450 tipi orta-uzun menzilli iş jeti ile büyütülüyor. Bir holding bünyesindeki G450 tipi uçağın işletmesi VatanJet tarafından gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz aylarda ayrı bir şirket haline gelen ve tüm uçuşlarını ticari olarak gerçekleştiren VatanJet artık diğer şirketlere işletme hizmeti de vermeye başladı. Hava taksi operasyonunun daha uygun maliyetlerle yapılmasına imkan sunan VatanJet, filosundaki uçak sayısını da artırmayı hedefliyor.

Bu hizmet neden veriliyor

Bir şirket özel jet aldığında önünde iki seçenek var. Birincisi genel havacılık ruhsatı ile sadece kendi uçuşlarını gerçekleştirmek. Burada ticari yani dışarıya hizmet verilemiyor.

İkinci seçenek ise hava taksi hizmeti vermek. Yani hem grup şirketlerinin hem de dışarıdan gelen taleplerin karşılanması. Ancak bunun için de detaylı bir organizasyon yapısına geçmek ve bu sistemi ayakta tutmak gerekiyor.

Yüksek maliyetler nedeniyle bazı şirketler uçaklarını veya helikopterlerini bu konuda uzmanlaşmış şirketlerin işletmesi altına veriyor. Ortak uçuş ekip havuzu, uçakların sorunsuz olarak ekip sıkıntısı çekmeden uçmasına imkan sunuyor. Ayrıca bakım ve eğitim gibi konulurda da daha profesyonel adımlar atılıyor. 

Gulfstream G450 8 bin 61 km menzilli

ABD merkezli Gulfstream şirketinin geliştirdiği G450 uçağı, VatanJet filosunda 14 koltuklu kabin konfigürasyonuna sahip. Uçak, 8 bin 61 km menzili ile İstanbul çıkışlı bir çok noktaya ulaşabiliyor:

Hız 850-904 km/h
Maksimum Menzil 4350 nm/8.061 km
Maksimum Uçuş Süresi 9 saat
Motor Tipi 2 x Rolls-Royce Tay 611-8C
Koltuk Kapasitesi 14
Yolcu Kabini Uzunluğu 40 ft 4 in/12.29 m
Kabin Yüksekliği 6 ft 2 in/1.88 m
Kabin Genişliği 7 ft 4 in/2.24 m
Bagaj Hacmi 169 cu ft /4.8 cu m

VatanJet’in genel müdürü Onur Yılmaz oldu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu