Genel Havacılık

Sök tak oto pilot

Tek motorlu uçaklarda genelde otopilot bulunmaz veya isteğe bağlı özelliktir. Bu durum kısa uçuşlar için sorun değildir. Fakat öğrencilik yılları geçtikten sonra 4-5 saatlik uçuşlarda yorgunluk kaçınılmazdır. Hatta görerek şartlarda uçarken görüş kaybı veya anlık bulut içi olmak (VFR) görerek uçuşu tehlikeye sokabilir.

Bu sorunu çözmek için özel bir firma, Cessna 152 ve 172 uçaklarına 10 dakikada monte edebileceğiniz bir otopilot testleri yapıldı ve piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Ürünün adı ise ‘’PortaPilot’’


Tek eksenli bir otopilot olduğu için sadece;  LVL (irtifa tutar) -HDG-NAV modunda çalışır. Gps kontrollü LNAV (Lateral navigation) Yatay uçuş yolu için kullanılabilir.

Hem paneldeki hem de taşınabilir GPS navigasyonu ile uyumludur.

FAA tarafından yapılan uçuş testlerinin ardından, taşınabilir olduğu için ekipmana sertifika verilemeyeceğine açıkladılar. FAA birçok uçuş testlerine katıldı fakat sertifika vermedi.

FAA’nın sertifikasyonla ilgili herhangi bir denetiminin olmadığı bir kategoriye soktu. Bu ürün için isteğe bağlı yardımcı ekipman sınıfına tabi bir ürün olarak açıkladı.

Bu neden ile siz bu ürünü yanınızda her uçuşa geldiğinizde uçağınıza monte edeceksiniz. Yüksek kaliteli modern bir otomatik pilottan beklenen özelliklere sahip bir cihaz. Bilhassa yalnız uçanlar için ideal yardımcı pilot görevi görecektir.

Rota modunda (HDG), pilot tarafından seçilen bir manyetik rotayı uçuracak ve navigasyon modu seçildiğinde (NAV) devreye girecek. İrtifayı 60 feetlik hassasiyet ile tutabilmekte. Taşınabilir veya panel GPS navigasyon cihazı olmadan da çalışmaktadır.

‘’PortaPilot’’  un Fiyatı 2,000 dolar. İlave özellik VNAV (Vertical Navigation) Dikey seyir yapabilen  (alçalma varyosu modu ) tipinin fiyatı ise 3,000 dolar. Firmanın resmi sitesi: https://www.portapilot.com/

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu