Genel HavacılıkHaberler

Orman’a T-70 helikopter teslimatı Mayıs ve Aralık’ta

Orman Genel Müdürlüğü döner kanat filosunu büyütmek amacıyla teslim alacağı Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından üretilen T-70 helikopter filosunu büyütüyor. İlkini Aralık 2022’de alan Orman Genel Müdürlüğü, mayıs ve aralık aylarında da iki helikopter daha teslim alacak.

www.tolgaozbek.com sitemizin özel haberine göre henüz 3 olan teslimat sayısının artışı konusunda bir mutabakat sağlanmadı. 

Orman yangınları ile mücadelede hava araçları büyük önem taşıyor. Orman Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) üzerinden geçen yıldan itibaren uçak ve helikopter kiralama operasyonu başlatmıştı.

Kalıcı filo

Ancak bu adımlarda kalıcı filo büyük önem taşıyor. T-70 Projesi içinde ilk etapta alınacak 38 helikopterden 3’ü Orman Genel Müdürlüğü’ne ayrıldı. Sikorsky S-70i modelinin Türkiye’de üretilmiş ve başta ASELSAN olmak üzere farklı savunma sanayii ürünlerinin bir araya gelmesiyle oluşturan T-70 Projesinde teslimat geçen yıl başlamıştı.

Kara Havacılık, Jandarma, Hava Kuvvetleri’nin ardından dördüncü kullanıcı da Orman Genel Müdürlüğü olmuştu. Personel taşımanın yanı sıra helikopter, taşıdığı ‘bambi’ olarak adlandırılan sepet ile 2,5 ton su taşıyabiliyor.

 

Depremde görev yaptı

Alınan ilk T-70’i Orman Genel Müdürlüğü deprem yardımlarının taşınmasında bölgede kullanmıştı. Filoya ikinci helikopter ise Mayıs ayında teslim edilecek. Bunu Aralık ayında yapılacak teslimat ile üçüncü helikopter izleyecek.

6 adet Bell 429

Halen Orman Genel Müdürlüğü’nün envanterinde döner kanat filosu olarak 6 adet çift motorlu ABD’den alınan Bell 429 helikopterleri bulunuyor. Ayrıca bir adet de Cessna Ciation tipi özel jet Orman’ın uçak filosunda.

Daha önceden www.tolgaozbek.com sitemizde yer alan özel haberde, 28 Nisan’da düzenlenecek törenle Orman Genel Müdürlüğü için 4 adet AT-802 tipi tek motorlu yangın söndürme uçağının teslimatı bilgisini sizlerle paylaşmıştık. 1600 beygir gücünde PT6 serisi motora sahip uçak, 3 bin litre su veya söndürme sıvısı taşıyabiliyor. 

20 yangın söndürme uçağı

Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından sürdürlen projede 2 yıllık süreçte toplam 20 adet uçak envantere girecek. Orman Genel Müdürlüğü için ayrıca Kingair 350 tipi havadan komuta kontrol uçağı da TUSAŞ tarafından modifiye edildi. Bu uçaklar, 28 Nisan’da yapılacak törenle teslim edilecek. (Özel haber-Kaynak gösterilerek kullanılabilir)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu