Genel Havacılık

Moskova’da hava taksi kilometre başına 27 TL

Rusya’nın ilk hava taksisini yaratan teknoloji şirketi Hover Genel Müdürü Aleksandr Atamanov, BarCamp teknoloji ve inovasyon oturumda yaptığı açıklamada, Moskova’da hava taksi yolculuğunun fiyatının kilometre başına 200 ruble yani yaklaşık 27 TL olacağını söyledi.

Gazetemru.com sitesinin haberine göre, Hover şirketi tarafından üretilen drone’ların 2023-2025’te Moskova üzerinde uçmaya başlamayı planladığına işaret eden Atamanov, şirketin geçen yılın aralık ayından beri 3 milyon dolar yatırımla hava taksiciliğini geliştirdiğini, bir sonraki adımda bu teknolojiye aktarılacak yatırımların ​​​​30 milyon dolar olarak tahmin edildiğini açıkladı.

Projenin yatırımcıları arasında çevrimiçi ödeme hizmeti Qiwi’nin yönetici ortakları Sergey Solonin ve yatırım fonu Starta Ventures yer alırken, şirketin aynı zamanda AeroNet üyesi olduğu da belirtildi.

Hızlı ve ucuz

“Başlangıçta bir hava taksisi uçuşunun kilometre başına 20 rubleye mal olacağını bekliyorduk. Sürücü olmadığı ve ulaşımın daha hızlı olduğu için bu normal bir taksiden çok daha ucuz. Örneğin, Kremlin’den Moscow City’ye 20 dakikada gidiliyor. Ancak enflasyondaki artış nedeniyle tahmini tarife ücretlerimizi artırmak zorunda kaldık diyen Atamanov, seyahatin maliyetinin elektrik fiyatı, kiralama, bakım ve diğer faktörleri içerdiğini de kaydetti.

Hava taksi hizmetinin tarifesini artırmalarına rağmen karayolu taksi hizmetlerinden daha uygun olduğunun altını çizen Atamanov, “Tüm mal ve hizmet kategorileri için fiyatların arttığını görmeden edemedik. Bu da iki yıl önce hesapladığımız tarifelerin artık geçerli olmadığı anlamına geliyor. Bu bağlamda, seyahat maliyetlerini mevcut enflasyon oranında yeniden hesapladık. Ancak ulaşım süresi bakımından karayolu taksi hizmetlerinden daha önde” ifadelerini kullandı.

Atamanov ayrıca şirketin 2025 yılına kadar Moskova ile birlikte Kazan, Ufa ve Krasnoyarsk’da endüstriyel üretime başlamayı ve 2030 yılına kadar başta Orta Doğu olmak üzere yurtdışında montajı da planladığını söylerken, hava taksinin endüstriyel üretimini başlatmak ortak girişim oluşturmayı planladıklarını iletti.

“Şu anda Krasnoyarsk’tan, Kazan‘dan, Ufa’dan ve ayrıca Moskova’dan havacılık sektörünün işletmeleri ile sanayi sektöründen bazı işletmelerle görüşüyoruz. 2025 yılına kadar ülkenin üç bölgesinde üretime geçmek istiyoruz” diye konuşan Hover Genel Müdürü, bununla birlikte Malezya, Endonezya ve Avrupa’dan yabancı ortaklarla da görüştüklerini ve şirket olarak Rusya ve BDT’de üretime geçmek istediklerini ekledi.

Daha sonra 2030 yılı itibariyle üretimi diğer bölgelere ve Orta Doğu’ya genişletmeyi planlıklarını vurgulayan Atamanov, sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman, Katar ve Suudi Arabistan’a açılmayı hedeflediklerini, bu ülkelerin temsilcileriyle halihazırda görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu