Genel Havacılık

İlk Mi-38 teslim edildi

Necdet GÜRSOY

Rusya’nın yeni helikopteri Mi-38’in ilk müşterisi Gazprom Leasing şirketi oldu. İlk olarak Dubai Air Show 2019’da sergilenen helikopter, VIP donanımlı kabini ile ilk kullanıcı olan Russian Helicopter Systems (RHS) şirketine teslim edildi.  

İlk seri üretim Mi-38’in teslimat töreni şirketin Kazan helikopter tesisinde yapıldı. Törene, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Russian Helicopters Genel Müdürü Andrei Boginsky ve Kazan Helikopter Fabrika Müdürü Yuri Pustovgarov katıldı.

Orta Mi-8 ve ağır Mi-26 modelleri arasındaki boşluğu dolduracak çok amaçlı bir helikopter olan yeni Mi-38, kargo ve yolcu taşımacılığı, arama kurtarma operasyonları, uçan hastane ya da denizdeki petrol üretim platformlarına personel taşımak için bir açık deniz helikopteri olarak kullanılabilecek.

10 kişiye kadar yolcu taşımak için tasarlanan helikopterin 2030 yılına kadar potansiyel alıcılardan 100’den fazla sipariş alması bekleniyor.

Tek rotorlu, yüksek güç ve ekonomik performansa sahip çift motorlu bir tasarıma sahip Mi-38’de gövdenin ana yapısal elemanları alüminyum alaşımlardan, özgün bileşen ve parçalar ise çelik, titanyum ve kompozit malzemelerden oluşuyor. 

Yüksek derecede hava temizleme özelliğine sahip toz koruma cihazları ile donatılmış Rus yapımı iki TV7-117V motor kullanan helikopterin gelişmiş, 6 palli rotor kanadı yüksek itme ve düşük titreşim seviyesi sağlıyor. Rotor palleri buzlanmayı önleme sistemiyle donatılan Mi-38’in X şeklindeki kuyruk rotoru da düşük gürültü seviyesine sahip. 

 

Modern navigasyon ve uydu navigasyon sistemleriyle donatılan Mi-38’in kokpiti, bilgilerin etkili bir şekilde görüntülenmesini sağlamak için beş çok yönlü LCD renkli ekranla donatıldı.

Yeni helikopter (ek yakıt tanklarıyla) bin 200 km uçuş menziline sahip. Maksimum kalkış ağırlığı 15.6 ton olan helikopter kabininde ya da harici bir askıda 5 ton yük taşıyabiliyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu