Genel Havacılık

İlk Be-200 İzmir’e, 2’ncisi Antalya’ya

Orman Bakanlığı tarafından Rusya’dan kiralanan ilk Beriev Be-200 amfibik uçak Rostov-On-Don’dan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na geldi. Uçağın işlemleri Fly Service tarafından yapıldı. İkinci uçağın da gece saatlerinde Antalya Havalimanı’na indi. İki uçak, yaz döneminde Orman Bakanlığı adına yangın söndürme operasyonuna katılacak.

CMC Savunma’nın kazandığı uçakla yangın söndürme ihalesinde uçaklar için yaz döneminde 12,4 milyon dolar ödenecek. Uçaklar sürekli olarak Türkiye’de İzmir ve Antalya’da olacak. Be-200’lerin anlaşmasının bitmesinin ardından Rusya’ya dönecek.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na inen ilk Be-200’ün işlemleri Fly Service tarafından yapıldı.

HEM KARAYA HEM SUYA İNEBİLİYOR

Uzun yıllardır deniz uçakları imal eden Beriev şirketinin tasarımı olan uçak, iki adet jet motoruna sahip. Amfibik yani hem suya hem de karaya inebiliyor. Kabinde 48 yolcu veya 12 ton su-yangın söndürücü kimyasal taşıyabilen uçak, boş olarak 3 bin 300 kilometre menzilli. 

Kapasite olarak 3 CL215, 5 adet de Mi-8 helikopterine eşit olan Be-200’lerin kullanıcıları arasında Rusya ve Azerbaycan bulunuyor. Uçağa Çin, Şili ve ABD’nin de siparişi bulunuyor.

ORMAN BAKANLIĞI THK POLEMİĞİ

Geçen yıl Orman Bakanlığı Türk Hava Kurumu’ndan CL215 tipi amfibik uçakları kiralamamıştı. Bakanlık ve THK arasında özellikle İzmir’de meydana gelen yangın sonrasında ciddi bir polemik yaşanmıştı. Bu polemik sonrasında THK yönetimi mahkeme kararı doğrultusunda değişmişti. Kayyum ataması gerçekleştirilmişti. Bu yıl ki ihaleye THK katıldı. 5 uçaklık filo için THK, 76 milyon TL teklifi Orman Bakanlığı tarafından kabul edilmemişti. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu