Genel Havacılık

Helikopterlerin efsanesi UH-1 yerini T625’e bırakıyor

Helikopter denildiğinde akla en çok gelen modellerin başında Bell şirketinin imalatı UH-1 gelir. Türkiye macerası 1960’larda başlayan helikopterler Kıbrıs Barış Harekatı’ndan Güneydoğu’ya kadar uzun yıllar Kara Havacılığımızın gökyüzündeki döner kanatları oldu.

Modernizasyon ile motorları güçlendirilen, kokpiti modernize edilen UH-1H’lerin ömürleri 2030’lara kadar uzatıldı. Ancak 2018 ve 2019’da arka arkaya meydana gelen kazalar sonrasında UH-1’ler tekrar geri plana alındı.

Farklı versiyonları Kara Havacılık, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma’da kullanılan helikopterler yerlerini TUSAŞ tarafından tasarlanan yerli helikopter T625 Gökbey’e bırakacak. İlk kullanıcısı ise Jandarma Havacılık olacak. 

 

SİVRİHİSAR’DA 1966 MODEL DELİKANLI

Helikopterin ülkemizdeki yeni kullanıcısı ise Sivirihisar Havacılık Merkezi bünyesindeki müze oldu. Ali İsmet Öztürk’ün girişimi ile 1966 model Vietnam Savaşı’nda görev almış helikopter müzeye kazandırıldı.

P-51 Mustang, T-6, DC-3, An-2, PT17, Tiger Moth gibi havacılık dünyasının efsane hava araçlarının arasına UH-1 de girmiş oldu. Helikopter her yıl Sivrihisar’da yapılan havacılık gösterilerinde uçacak.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu