Helikopter kazası…
Geçtiğimiz günlerde acı bir helikopter kazası Denizli’de yaşanmıştı. İki Rus mürettebatın hayatını kaybettiği Ka-32 helikopter kazası ve sonrasında farklı iddialar ortaya atılıyor. Kiralamada ihaleyi alan Türk Hava Kurumu Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi ve MGİ Defence Uluslararası Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı’na ait helikopter filosunun neredeyse yarısının uçamadığı ifade ediliyor.
Her yıl yaz ayı gelince orman yangınları ile birlikte kalbim sıkışmaya başlar. Her yıl bir önceki yılın eksiklikleri giderilir. Önlem alınır ama nedense bir yerden tabir-i caizse ‘gol yenir’. Neyse ki bu yıl geçmişte yaşanan ‘Tek motorlu uçağa gerek yok’, ‘THK uçakları ne yapıyor’, ‘Sadece helikopter yeterli’ gibi yaklaşım geride kaldı. İhaleyi Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) yaptı.
Helikopter ihalesi THK’da ama…
THK, bu yıl Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafıdan gerçekleştirilen kiralık helikopter ihalesi katılmıştı. THK, 35 adet hafif, 10 adet ağır yük ve 10 adet de gece görüş helikopteri yani toplam 55 adetlik helikopter ihalesini verdiği teklif ile kazanmıştı. Ancak THK bu dönem içinde 30 adet hafif, 5 adet ağır ve 8 adet de gece görüş sistemine sahip toplam 43 adet helikopter getirebildi.
Bazı helikopterlerin kabulu artık yangın söndürme sezonunun sonuna geldiğimiz bu günlerde yapılabildi. 12 helikopter ise getirilemedi. Mevcut filoda ise arıza oranlarının yüksekliği dikkat çekti.
Toplam 12 helikopter eksiğe bir de THK ve ortağınının Rus şirkete ödeme yapmaması nedeniyle yere inen 8 helikopter de eklendi. Bu rakamlar kazanın öncesinde paylaştığımız haberdendi.
Para bloke edilince
İhale ile ilgili şu iddialar THK ve MGİ için ortaya atılıyor:
İhaleyi aldıktan sonra THK ve MGİ helikopter arayışına giriyor. Ancak düşük teklif verilmesi ve bir taraftan tüm dünyada aşırı talep nedeniyle istenilen değil, daha ucuz fiyatlı helikopterler bulunabiliyor. Bu nedenle de sayı tamamlanamıyor.
Bir kısım ödemeler THK’nın ekonomik olarak darboğazda olmasının yanı sıra Rus şirketlere para aktarımında Ukrayna Savaşı nedeniyle bloke uygulanması nedeniyle gerçekleşemiyor.
Arka arkaya yaşanan bu durum sonrasında filo tam kapasite kullanılamıyor.
Kazada bu faktörler etkili mi?
Denizli’de meydana gelen kazada, Ka-32 tipi helikopter içinde 7 kişilik mürettebat ile Kastamonu’dan Marmaris’e gidiyordu. Helikopter Çardak Havalimanı’na teknik iniş yapacaktı. Gelişen acil durum nedeniyle pilotlar mecburi iniş yapmaya çalışırken kazanın meydana geldiği belirtilmişti.
Ancak bu teknik arızanın kaynağı veya başka bir şey nedeniyle mi kaza meydana geldi, kaza kırım ekiplerinin yapacağı araştırma ile belli olacak.
Ne yazık ki kazada ikisi de Rus vatandaşı hayatını kaybetmiş, 5 kişi de yaralanmıştı…