Genel Havacılık

Havacılık sadece havayolları değildir

Can DÜZEN

Bugün dünya pilotlar günü. Pilot demek hava aracından aldığı verileri yorumlayarak uygun kararı verip hava aracını uçurmaya devam eden kişidir. 

Günümüzde pilot dendiğinde akla ilk havayolu şirketlerinde Airbus ve Boeing gibi dev firmaların ürettiği uçakları uçuran kimse gelir.  Havacılığın çok uzun yıllara dayanan köklü bir tarihi vardır… 1933 yılında ülkemizde Türk Hava Yolları için ilk adım atılmıştır ve yolcu taşımacılığı A noktasından B noktasına en konforlu ve güvenilir şekilde yapılması amacıyla başlamıştır. Sanayinin, bilimin gelişmesiyle birlikte dev, teknolojik uçan makineler üretilmiştir. Bu makinelerde de yolcu güvenliği ve konforu en üst düzeyde tutulması amacıyla tasarlanmıştır. 

Eskiden hava yolu şirketlerinin uçak sayısının az olması, ülke ekonomisinin etkisi ile birlikte hava taşımacılığını  kullanan çok az sayıda vatandaş olduğundan dolayı uçaklarda ücretsiz yemek, alkol servisi sunulmaya başlanmıştır. Ülkenin ve sektörün büyümesiyle ve kişisel sınıfların oluşmasıyla birlikte hava yollarında sınıflar oluşturulmuştur ve bundan para kazanılmaya başlanmıştır.  

HAVACILIK HAVAYOLLARINDAN İBARET DEĞİL

Günümüze gelecek olursak hepimizin bildiği gibi sınıf sınıf biletler bulunmakta ve havacılığın sadece yolcu taşımacılığından ibaret olduğunu düşünen çok büyük bir kesim vardır. Halbuki bu sadece yolcu taşımacılığından yani hava yolu şirketlerinden ibaret değildir. 

Yolcuların en güvenli şekilde uçmasını sağlana pilotlar çok uzun bir eğitim sürecinden sonra dev firmaların ürettiği dev uçakların kokpitinde yer alır. Bu eğitimin ilk aşaması halk dilinde “pırpır” dediğimiz tek motorlu yolcu kapasitesi 2-4 kişi ile değişen küçük uçaklarla başlar.  Saatlerce bu uçaklarda yapılan uçuşlar ile havacılığın temel prensipleri, uçuş dinamikleri öğrenilir. Bundan sonra uçuş kademe kademe devam eder. Tabi bunun yanında bu eğitimi veren öğretmen pilotlarda vardır.  Havacılığa genel olarak baktığımız zaman pilot unavını hak eden aslında bir çok kişi vardır. Bunlar arasında az önce yazdığım gibi pırpırlarda görev yapan eğitmenler, havacılığı hobi olarak icra etmek isteyip “Husisi Pilot Lisansı” (PPL) alanlar. Yamaç Paraştü lisansı alanlar, hafif hava taşıtı lisansı alanlar. Hali hazırda Ambulans Pilotları, Helikopter Pilotları, Yangın Söndürme uçağı pilotları, Tarım ile ilgilinen şirketlerin bünyesinde barındırdıkları pilotlar (eskiden çoğu pırpır uçak tarımda ilaçlamak için kullanılırdı) gibi gibi gibi… 

HAVACILIK BİR TUTKUDUR

Kısacası bu günde her ne kadar ekranlara, gazetelere baş kahramanlarımız havayolu pilotlarını çıkarıyor olsak da, havacılığın görünmeyen kısmında da bir o kadar pilotun olduğu  ve havacılığın sadece hava yolu pilotu olmaktan ibaret olmadığını belirtilmesi lazım. Havacılık aynı zamanda bir tutkudur ve bu tutku sevgi ile birleşip hobi olarak yapıldığında çok daha zevk verir.  

Tüm Dünya Pilotlarının günü kutlu olsun! Emniyetli uçuşlar!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu