Genel Havacılık

DHMİ kalibrasyon uçak filosu 5’e çıkartıyor

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), seyrüsefer sistemlerinin kalibrasyonu için 3 adet özel uçak satın alacak. Bu alımla birlikte mevcut 2 adet Cessna Citation XLS tipi uçakla birlikte toplam kalibrasyon uçak sayısı 5’e çıkacak. Bu uçaklar zaman zaman VIP taşımada da kullanılıyor.

İhaleyi DHMİ hem kendi sayfası hem de Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden duyurdu. 14 Ocak 2021’e kadar tekliflerin verileceği ihalede, 3 adet uçuş kontrol uçağının yanı sıra bir adet de yer destek ünitesi ekipmanı alımı planlanıyor.

DHMİ tarafından kullanılan Cessna Citation XLS tipi kalibrasyon uçağı. Fotoğraf: Alp AKBOSTANCI

İKİ ADET CESSNA CITATİON XLS TİPİ UÇAK VAR

Halen DHMİ filosunda 2 adet 2009’da filoya katılan Amerikan Cessna şirketinin imalatı Citation XLS tipi uçak bulunuyor. TC-LAC ve TC-LAD tescilli uçakların kabinlerinde kalibrasyon ölçümü için özel ekipman ve bir operatör koltuğu bulunuyor. Uçakta ayrıca 4 adet yolcu koltuğu da yer alıyor. Yeni uçak alımı ile birlikte bu iki uçağın da satılması veya devlet uçak filosuna aktarılması bekleniyor.

DHMİ, King Air tipi turboprop pervaneli uçaklar kullandıktan sonra 1993 yılında iki adet Cessna Ciation V tipi özel jet almıştı. Bu uçaklar 2009’da yerini Citation XLS’lere bırakırken iki özel jet de devlet uçak filosuna katılmıştı.

TC-LAA ve LAB tescilli uçakların kalibrasyon aletleri sökülmüş ve kabinleri VIP donanıma göre tekrar değiştirilmişti. Bir süre devlet uçak filosunda kullanılan Ciation V’ler daha sonra 2011’de Ziverbey İnşaat şirketine satılmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu