Genel Havacılık

Cessna Pipistrel’i satın aldı

Dünyanın en büyük genel havacılık şirketlerinden ABD merkezli Cessna, son yıllarda adını hem tasarımları hem de elektrikli uçak projeleri ile duyulan Pipistrel’i satın aldı. Slovenya merkezli Pipistrel için Cessna toplam 240 milyon 900 bin dolar ödedi.

Pipistrel havacılık firması  1989 yılında ”Ivo Boscarol” tarafından kuruldu. Merkezi Ajdovščina’da bulunan Sloven hafif uçak üreticisi. Şirket önce ultralight sınıfı hafif uçaklar tasarladı. Tek motorlu, kompozit gövdesi ile pazarda kısa sürede başarı kazandı. NASA’dan tasarım ödülü aldı.

Slovenya ve İtalya’da imalat hattı var

Tesisleri Slovenya’nın Ajdovščina kentinde ve İtalya’nın Gorizia kasabası yakınlarında bulunmakta. Mart 2019’a kadar, Pipistrel 2000’den fazla uçak üretti.

Son yıllarda şirket elektrik motorlu uçaklar konusunda çalışmalarını hızlandırmış durumda.

Slovenya onu istemedi, Pipistrel’i İtalya’ya taşıdı

 

Pipistrel şirketinin CEO’su ve kurucusu, uçak tasarımcısı Ivo Boscarol

Kurucusu ve CEO’su

Şirketin bu günlere gelmesindeki en büyük katkı ise kurucusu ve CEO’su Ivo Boscarol. 1956 doğumlu olan Boscarol, Slovenya Ajdovščina’da bulunan ultra hafif ve hafif uçak üreticisi Pipistrel’in kurucusu ve CEO. Aynı zamanda da uçak tasarımcısı ve imalatçısı. 

İtalya kararı

Ivo Boscarol’ü 6 yıldır üst üste Güvenilir Marka programlarında Slovenya’daki “En Güvenilir İş Adamı” ödüllerine layık görüldü. Fakat imalat ve uçak test aşamasında ülkesinden yeterli desteği alamadı. 

Slovenya’da yaşadığı bir takım problemler nedeni ile Pipistrel’in imalat hattının bir bölümünü İtalya’nın kuzeyindeki  Gorizia şehrine taşıdı. 2019 yılı içinde 2, fabrikasınıda tamamlayıp yeni 200 kişilik eleman alımı yaptı. 6,000 metre karelik fabrikada son montaj hattı ve test uçuşları yapılacak havalimanı bulunmakta. 

2010 yılında, İtalyan hükümeti Pipistrel LSA’ya Gorizia’daki havaalanının 40 yıllık ücretsiz kullanımı ve havaalanının hemen yanındaki 30.000 metrekarelik arazinin neredeyse ücretsiz kullanımı için imtiyaz sağladı. İki yıl içinde dört bin metrekarelik bir fabrika inşa edildi.

2016 yılında Pipistrel doo Ajdovscina ve Çinli Sino GA Group Co., Çin, Doğu Asya bölgelerinde hafif ve genel havacılık alanında uzun vadeli bir ortak girişim grubu kurdu. 

Sıfır emisyonlu hidrojen yakıt pili ile çalışan dünyanın ilk dört koltuklu yolcu uçağı olan “HY4”, 29 Eylül’de  ilk halka açık uçuş gerçekleştirdi.

2016 yılında Hindistan Ordusu ile yapılan bir sözleşme ile 200 uçak satışını tek seferde yaptı.

2020 yılında en gelişmiş modeli; Pipistrel Panthera’yı yarattı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu