Sportif Havacılık

Slovenya onu istemedi, Pipistrel’i İtalya’ya taşıdı

Şeref SEZGİN

Bugün sizlere hayallerinin arkasında koşan gerçek bir havacıyı tanıtmaya çalışacağım. Hafif uçak pazarının en önemli oyuncularınan biri de Pipistrel. Kurucusu, 1956 Slovenya doğumlu Ivo Boscarol. Ljubljana Üniversitesi’ni bitiren Ivo Boscarol, halen Pipistrel Group’un CEO’su ve aynı zamanda sahibi.

Pipistrel, Slovenya’da Ajdovščina merkezli kuruldu. Bugün tesisleri, Ajdovščina, Slovenya’da ve İtalya’nın Gorizia bölgesinde bulunmaktadır. Bugüne kadar Pipistrel markası ile 2200 adet ‘’ Light aircraft ‘’ kategorisinde uçak üretti.

Kendi anlatımı ile şirketi:

 

Pipistrel sahibi Ivo Boscarol “Havacılığın Yaşayan Efsaneleri” ödülüne layik görüldü ve belgesini şirketinin kapısına gururla astı.

“Havacılığın Yaşayan Efsaneleri” ödülü hakkında kısa bir bilgi verecek olursak:

Yaşayan Havacılık Efsaneleri 16 yıl önce Los Angeles, California’da kuruldu. Ödüller şimdiye kadar pek çok havacılık alanına önemli katkıları olan 97 kişiye verildi. Listede yenilikçiler, rekor kıranlar, astronotlar, havacılık girişimcileri, endüstri liderleri ve ünlü pilotlar yer alıyor. Ivo Boscarol’un yanı sıra Eren ve Fatih Özmen çifti, Barron Hilton, Bob Hoover, Clay Lacey, Joe Clark, Tom Enders, Raymond Conner, Neil Armstrong, Sir Richard Branson, Elon Musk gibi isimler ilk aklıma gelenler.

Ivo Boscarol’ü 6 yıldır üst üste Güvenilir Marka programlarında Slovenya’daki “En Güvenilir İş Adamı” ödüllerine layık görüldü. Fakat imalat ve uçak test aşamasında ülkesinden yeterli desteği alamadı. 

FABRİKALARI İTALYA’YA TAŞIDI

Slovenya’da yaşadığı bir takım problemler nedeni ile Pipistrel’in imalat hattının bir bölümünü İtalya’nın kuzeyindeki  Gorizia şehrine taşıdı. 2019 yılı içinde 2, fabrikasınıda tamamlayıp yeni 200 kişilik eleman alımı yaptı. 6,000 metre karelik fabrikada son montaj hattı ve test uçuşları yapılacak havalimanı bulunmakta. 

2010 yılında, İtalyan hükümeti Pipistrel LSA’ya Gorizia’daki havaalanının 40 yıllık ücretsiz kullanımı ve havaalanının hemen yanındaki 30.000 metrekarelik arazinin neredeyse ücretsiz kullanımı için imtiyaz sağladı. İki yıl içinde dört bin metrekarelik bir fabrika inşa edildi.

2016 yılında Pipistrel doo Ajdovscina ve Çinli Sino GA Group Co., Çin, Doğu Asya bölgelerinde hafif ve genel havacılık alanında uzun vadeli bir ortak girişim grubu kurdu. 

Sıfır emisyonlu hidrojen yakıt pili ile çalışan dünyanın ilk dört koltuklu yolcu uçağı olan “HY4”, 29 Eylül’de  ilk halka açık uçuş gerçekleştirdi.

2016 yılında Hindistan Ordusu ile yapılan bir sözleşme ile 200 uçak satışını tek seferde yaptı.

2020 yılında en gelişmiş modeli; Pipistrel Panthera’yı yarattı.

Dört kişilik bu model ABD de satışa sunuldu.200 knot sürat, 1000 nm. mesafe, 20,000 feet. tavana sahip. Yakıt tasarrufu için tüm gövde Karbon fiber ve titanyumdan imal edildi. Yakında Hibrit ve elektrikli modelinin sunumları yapılmaya başlanacak.  Panthera’da 260 HP. Lycoming IO-540 motor ve paraşüt sistemi  bulunmaktadır.

Sürat: 407 km

Menzil: 1,900 km.

Motor: Lycoming O-540

Yakıt tasarrufu: 38 litre ile 200 nm.( yaklaşık saatte 10 galon)

Pipistrel Panthera video:

Balkanlar bölgesindeki ilk özel uçak üreticisi olarak 1980 yılında Microlight ile havacılğa adım attı. Şirketi Pipistrel , 2010 yılında AB’deki en yenilikçi şirket , Avrupa İş Ödülü ve NASA Centennial Challenges’de olmak üzere üst üste birçok ödül aldı. Bu arada Pipistrel uçağı Dünya Şampiyonu unvanını kazandı ve hala 11 dünya rekoru elinde tutuyor. Pipistrel 15 yılı aşkın bir süredir dünyanın en enerji tasarruflu hafif uçaklarının üreticisi ve elektrikli hibrit teknolojinin öncülerindendir. 

2007’de Ivo ve ekibi dünyanın ilk tam elektrikli 2 kişilik uçağı Taurus Electro’yu üretti. 2011 yılında dünyanın ilk elektrikli 4 koltuklu uçak olan Toros G4, üçüncü kez NASA’dan ödül kazandı. 

Sürat: 130 km.

Motor: Rotax 503

Fiyatı: 112,000 usd. 

Pipistrel Taurus Electro video:

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu