Genel Havacılık

Bölgesel uçaktı, artık yangın söndürüyor

Fransa, hizmet ömürlerinin sonuna gelmeyen başlayan çift motorlu S-2T Tracker yangın söndürme uçaklarının yerine Kanadalı Bombardier imalatı Q400MR tipi uçaklar alıyor. Bir dönem bölgesel amaçlı yolcu taşıyan turboprop yolcu uçağı Dash8-Q400’ler, yapılan özel modifikasyon ile 10 ton kapasiteli yangın söndürme uçağı haline getiriliyor. 

Geçen yıl Fransa, ikinci el 6 adet Dash 8Q400 tipi pervaneli yolcu uçağı alarak bunları yangın söndürme görevlerinde kullanmaya karar vermişti. Uçaklar Con Air tarafından modifiye edilerek bu göreve uygun hale getirildi.

10 TON KAPASİTELİ

10 bin litreye kadar su veya geciktirici taşıyabilen Dash-8 Q400MR yolcu ya da yük taşımak için birkaç saat içinde dönüştürülebiliyor. Tıbbi tahliye (Medevac) konfigürasyonunda ise uçak gerekli sağlık istasyonları ve yaşam destek ekipmanları ile birlikte 6 sedye barındırabiliyor.

DOKUZ S-2 TRACKER EMEKLİ EDİLECEK

Saatte 630 km hıza ve 2 bin km menzile sahip olan uçak hem normal hem de kızılötesi spektrumda görüntü sağlayan “Gelişmiş Uçuş Görüş Sistemi” (EFVS) ile donatıldı. Bu sayede gece yaklaşma kolaylıkları az olan veya yaklaşma ışıkları bulunmayan meydanlara iniş kalkış gerçekleştirebilecek.

Daha fazla su ya da geciktirici taşıyabilen, işletme maliyetlerini düşürebilecek, çok amaçlı uçaklar edinmeyi amaçlayan Sivil Güvenlik Teşkilatı, 25 bin saat yapısal ömür sınırına yaklaşan dokuz Grumman S-2 Tracker yangın söndürme uçağını 2022 yılına kadar emekli etmeyi planlıyor.

Fransa’nın yangın söndürme filosunda dokuz S-2 ve dört Q-400MR’ye ek olarak 12 adet CL-415 ve 40 adet helikopter bulunuyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu