Genel Havacılık

Bir sığınma uçuşu: Sahte pasaportla özel jet kiraladılar

İstanbul’da özel jete sahte diplomatik pasaportla binen Iraklı bir aile yakalanınca göçmen olmak için indikleri Münih’te Almanya’ya başvuruda bulundu.

İlginç olay, 10 Ekim’de meydana geldi. The Telegraph’ın haberine göre Kuzey Irak’ta yaşayan 49 yaşındaki Shwana Q ve 44 yaşındaki eşi Basoz Q adlı bir çift, 12 ve 7 yaşlarındaki iki çocukları ile Almanya’ya gitmek üzere ilginç bir plan yaptı.

Irak’taki restoranlarını 600 bin TL’ye satan aile, bu parayı insan kaçakçılığı yapan bir simsara verdi. Irak’tan sonra ailenin ikinci durağı İstanbul oldu. Aileye Karayip adaları olan St Kitts ve Nevis’e ait sahte diplomatik pasaportlar hazırlandı.

Daha sonra Atatürk Havalimanı’ndan özel jete binen aile, İstanbul’dan Münih’e gitmek üzere havalandı. İndikleri Münih’te pasaport memurlarına Türkiye’den Dominik Adası’na doğru yola çıktıklarını, uçak değişimini beklerken bir geceyi Münih’te geçirmek istediklerini söylediler.

Ancak aile bireylerinden hiçbiri İngilizce veya Fransızca konuşamayınca yetkililer şüphelenmeye başladı. Sorguya alınan aile, yaşananları anlattı. Sorguda 12 yaşındaki oğlları için göçmen başvurusu yapacaklarını söyledile.  

GÖÇMEN BAŞVURUSUNDA BULUNDULAR

Aile Irak’tan kaçış nedenini ise kadınlar ve kızların ömür boyu sürecek fiziksel, cinsel ve psikolojik travmaya maruz kaldıkları olarak ifade etti. Hedeflerinin ise sahte diplomatik pasaportlarla giriş yaptıktan sonra Almanya’da kalmak için göçmen başvurusu yapacaklarını açıkladılar. Alman polisi onları, sığınma taleplerinin karar verileceği bir göçmen işlem merkezine gönderdi.

Ülkeye kaçak giriş yapmaktan ve sahte belge kullanmaktan haklarında soruşturma açıldı.

Alman federal polisi başkanı Karl-Heinz Blümel açıklamasında; ”Bu çok alışılmadık bir durumdu. Ancak memurlar çok dikkatli davrandılar ve konuyu mükemmel bir polis içgüdüsüyle ortaya çıkardılar” dedi.

TÜRK HAVACILIĞI İÇİN SORU İŞARETİ

Bu uçuş, Avrupa’ya aktif olarak olan ve bir çok yabancı iş adamını da taşıyan Türk özel jet şirketleri hakkında soru işareti oluşturdu. Uzmanlar bundan sonra Türk bayraklı özel jetlerin daha fazla aranacağına ve uçuş izinleri konusunda zorluk çıkartılacağına dikkat çekildi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu