Genel Havacılık

Atlantik Okyanusu’nu 900 kez uçakla aştı

Dünya havacılık tarihinde bir rekor yine kadın pilota ait: Tam 900 kez Atlantik üzeri yalnız uçuş…

Havacılıkta bilinen en zorlu görev uçuşu olan ”Ferry Pilot” Yani bir uçağı bir yerden diğerine uçurarak götürmek. Bazen fabrika çıkışı bir uçak veya sahibi değişen bir uçak. İşte normalde tek motorlu veya performansları daha küçük uçakların pek nadir gerçekleştirdikleri bu uçuşları yapanlara Ferry Pilot adı veriliyor.

Margrit Waltz, 1957 Almanya doğumlu. 64 yaşında. 18 yaşında pilot lisansını aldığından beri tek başına uçak teslimat taşımacılığı yapıyor. 900 kez Atlantik okyanusu üzerinde tek motorlu uçakla tek başına uçarak bir rekoru bu yıl içinde kırmıştı.

25 bin saat uçuş tecrübesi

Toplamda 25,000 saat uçuşa sahip. Her seferinde ise farklı ve yeni bir uçak ile uçmak herkesin yapabilceği bir iş değil. Babası 2. dünya savaşı pilotu bir Alman. M.Waltz; 15 yaşında planör eğitimleri almaya başladı.

IFR eğitimi aldı ve 19 yaşında uçuş öğretmeni olan ilk Alman kadın pilottu. 22 yaşında ilk uçak teslimatını Mooney M20 tipi bir uçak ile Atlantik okyanusunu yalnız geçti. Mooney firmasında sıfır uçak teslim elemanı olarak işe başladı.

Uçuşların sıklığı hızla arttı, haftada yaklaşık bir uçak ABD’den Avrupa’ya bazen de tam tersi şekilde teslim etmeye başladı.

”İsviçre, Fransa, İsveç, Avustralya, Danimarka, Afrika, Japonya… . Margrit, Kanada-Goose Bay’den Düsseldorf’a tek seferde en uzun tek motorlu uçak ile Atlantik üzeri uçuş rekorunu kırmıştı.

Margrit Waltz ; 45 yıllık meslek hayatında uçmadığı uçak tipi kalmamış durumda. Socata TBM serisi ,Cirrus SR serisi, Cessna 208 Caravan ve tüm Cessna modelleri , Piper çift ve tek motorlu tüm imalat serisi uçakları.

Tüm zamanların rekoru ise; 2021 yılı Mayıs ayında geldi. 900’üncü kez kat ettiği Atlantik okyanusu geçişini tek motorlu Socata TBM 940 uçağı ile yaptı.

64 yaşındaki Margrit, Socata uçak tesisleri  olan Fransa-Tarbes’te bulunan fabrikadan sıfır bir tek motorlu TBM 940 ile;  (İskoçya), Keflavik (İzlanda), Iqaluit (Nunavut / Kanada) ve Bangor (Maine / ABD) üzerinden  (N64MA) çağrı kodlu turboprop TBM940 ile, Muncie/ Indiana’daki yeni sahibine teslim etti.

Dile kolay 900 kez Atlantik üzeri yalnız uçuş….

Margrit’in tüm planlamalarını ise eşi  David yapmakta. David pilotaj eğitimi aldı ve sertifikasını aldığı gün Margrit’ten onunla evlenmesini istedi. 33 yıldır birlikte çalışıyorlar. Karısının seyahatlerini hazırlar, otellerini rezerve eder, eşi pilotluk yaparken onun programını ve evrak işlerini yönetir.

Havacılıkta ulaşılması çok zor bir kariyer. Bence yaşıyarak bu rekora sahip olmak büyük bir gurur. Hayatım boyunca yaşamına özendiğim tek kişi olabilir.

Sağlıklı mutlu yıllar Margrit David.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu