Şeref SezginUçuş EmniyetiYazarlar

ABD’de B-1B düştü

Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait B-1B stratejik bombardıman uçağı Güney Dakota’da Ellsworth Hava Üssü yakınlarında düştü. Dört kişiden oluşan uçuş ekibi, fırlatma koltuğu ile uçağı terk etti.

Dün gece ABD’de meydana gelen olayda, gece uçuş eğitiminin ardından iniş için alçalan B-1B, teknik bir arıza yaşadı. Pilotlar uçağı terk etme kararı aldı. 

Fırlatma koltuğu ile terk etti

Toplam 4 kişiden oluşan uçuş ekibi, fırlatma koltuklarını kullanarak B-1B’yi terk etti. Uçuş ekibinin sağlık durumlarının iyi olduğu açıklanırken kontrol amaçlı olarak hastanede müşahade altına alındı.

ABD’de Güney Dakota’daki Ellsworth Hava Üssü merkezli olan 28’inci Bombardıman Filosu, en büyük B-1B filolarından birine ev sahipliği yapıyor.

45 adete indirildi

Uçuş operasyon maliyetleri oldukça yüksek olan B-1B’ler için alınan karara göre toplam 62 olan uçak sayısı, 45’e indirildi. Halen uçuş testleri süren B-21’lerin envantere girmesine kadar B-1B’lerin 2040 yılına kadar hizmette tutulması hedefleniyor.

B-1B’ler yakıt alma eğitimi için İncirlik’e gelmişti

Uçaklar, 1985 yılında ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaya başladı. B-1B’lerde her biri 30 bin libre itiş gücü sağlayan General Electric imalatı F101-GE-102 motorları bulunuyor. Stratejik bombardıman uçağı, 34 tona kadar dahili, kanat ve gövde altında da 22,5 tona kadar mühimmat taşıyabiliyor.

B-1B yüksek irtifada Mach 1.25 ve alçak irtifada Mach 0.96 azami hıza sahip.

İki B-1B bombardıman uçağı İncirlik Üssü’ne neden indi?

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu