Genel Havacılık

10 yılda 7400 iş jeti teslim edilecek

Havacılık sektörünün devlerinden Honeywell tarafından yapılan araştırmaya göre önümüzdeki 10 yıllık dönemde toplam 238 milyar dolar değerinde 7 bin 400 adet iş jeti teslim edilecek. Yıllık büyüme yaklaşık yüzde 3 olacak.

Honeywell tarafından her yıl hazırlanan Küresel İş Havacılığı Görünüm Raporu’na göre tahminler, koronavirüs kaynaklı tüm zorluklara rağmen iş jeti pazarı ekonominin bir çok alanına göre sağlıklı büyümeye devam edecek.

Rapordan ilginç başlıklar

Honeywell’in ABD Pazarı Başkanı  Heath Patrick, ikinci elde büyümeye dikkat çekiyor: Önümüzdeki beş yıl içinde kullanılmış jetlere talep artacak. 

Yapılan anketler, 2022’de jet işletmecilerinin %65’inden fazlası 2022’de iş jeti kullanımının artmasını bekliyor.

İşletleci şirketlerin yüzde 95’i krize rağmen ikinci el ve yeni uçak arayışlarını sürdürüyor. Geçen yıl bu rakam yüzde 80’di.

Bu yıl uçak teslimat sayısı mikrojet olarak adlandırılan çok hafif sınıftaki uçaklar hariç toplam 575 ile 620 arasında olması bekleniyor. 

Uçak teslimat sayısının 2022’de 640’a çıkması bekleniyor. 2019’da teslim edilecek uçak sayısı ise 720’ydi.

Tekrar 2019 rakamlarına 2022 sonu ve 2023’te ulaşılması bekleniyor.

Covid 19 uçuşları artırdı

Bir başka cesaret verici göstergede Honeywell, 2021’deki iş jeti uçuş saatlerinin 2020’nin yaklaşık %50 üzerinde ve COVID 2019 öncesi seviyelerin %5 üzerinde olması bekleniyor. Ankete katılan operatörlerin %65’inden fazlası 2022’de 2021’de olduğundan daha fazla uçmayı beklediklerini söyledi. Jimenez-Serrano, artışın charter operasyonlarından kaynaklandığını söylüyor.

Operatörler, önümüzdeki beş yıl içinde değiştirme veya ilave olarak filolarının yaklaşık %14’üne eşdeğer yeni jet alımları yapmayı planlıyor.

Operatörlerin daha büyük kabinli iş jetlerine odaklanması 2021’de arttı. Büyük kabinden yüksek hızlı ultra uzun menzilli uçaklara kadar önümüzdeki beş yıl içinde yeni iş jetlerinin tüm harcamalarının %72’sinden fazlasını oluşturması bekleniyor.

Geçen yılki anketteki %10’a kıyasla, ankete katılanların yalnızca %4’ü önümüzdeki beş yıl içinde bir veya daha fazla uçak değiştirmeden satmayı planladıklarını söylüyor.

Kuzey Amerika, bir yıl öncesine göre 1 puan düşüşle, önümüzdeki beş yıl içinde beklenen teslimatların %63’ü ile yeni jet talebini artırmaya devam ediyor.

Yeni uçak alım planları

Delta varyantı sınırlar arasında seyahat kısıtlamalarına yol açtığından, Avrupalı ​​operatörlerin yeni uçak satın alma planları bir yıl öncesine göre yüzde beş puan düştü. Avrupa’nın satın alma planları, bir yıl önceki %24’ten 2021’de yaklaşık %19’a düştü.

Asya-Pasifik operatörleri, önümüzdeki beş yıl içinde jet filolarının %15’ini yeni jet alımlarıyla değiştirmeyi planladıklarını söylüyor.

Honeywell, Asya-Pasifik’in önümüzdeki beş yıl içinde küresel yeni jet talebinin %12’lik bir payını temsil etmesinin beklendiğini söylüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu