Fuar

Dubai Air Show kapılarını açtı

Dubai Air Show’un iki yıl önce yapılmasının hemen ardından dünyada başlayan koronavirüs salgını havacılık gösterilerini de olumsuz etkilemişti. Bir çok organizasyon iptal edilmişti. İki yıl sonra gerçekleştirilen Dubai Air Show bugün kapılarını açtı.

Toplam 200’ü ilk defa katılan 1200’den fazla şirketin yer aldığı Dubai Air Show’da 148 ülke bayrak dalgalandırıyor. 160 hava aracı fuarda sergileniyor. Katılımcı şirketlerden 80’i yeni başlangıç yapan start-up.

Türkiye’den Dubai Air Show’a Türk Hava Yolları Teknik ve ortaklığındaki koltuk imalatçısı TSI ve kabin sistemleri üreten TCI ve iş jetleri konusunda ülkemizin en büyük operatörlerinden biri olan Genel Havacılık yer alıyor. Defence Turkey Dergisi de Dubai Air Show’un medya ortakları arasında yer alıyor.

İlk defa İsrail geldi

Uzun yıllar fuarı temsilcileri üzerinden takip eden İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve bölge ülkeleri ile imzalanan anlaşmaların ardından fuarın resmi katılımcı ülkelerinden biri oldu. İsrail savunma ve havacılık şirketleri Rafael, Elbit, IAI Dubai Air Show’da boy gösteriyor. Toplam 20 ülke pavyonu fuarda yer alıyor. Ülke pavyonları arasında İsrail, Çek Cumhuriyeti, Belçika, İngiltere, ABD, Fransa gibi ülkeler bulunuyor. 

Su-75 Dubai’de

Rusların yeni geliştirdiği Stealth yani radara yakalanmayan savaş uçağı Su-75’in mock-up’ı fuarda yer alıyor. Ruslar geçmişte Su-35 gibi bölgeden sipariş bekliyor. Tek motorlu uçağın iki yıl içinde uçması bekleniyor.

Yolcu uçakları arasında Boeing’in yeni modeli 777X de sergileniyor. Teslimatı geciken uçakların ilk müşterilerinden biri de Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates.

İş jetleri tam kadro

İş jetleri pazarında büyük bir hareketlilik var. Şirketler, yeni modellerini Dubai’ye getirdi. Bunlar arasında Dassault Falcon 8X veya yolcu uçağından kabini iş jeti haline getirilen farklı uçaklar bulunuyor.

Pazarın yeni uçakları

Dubai’de tanıtılan hava araçları arasında CH-47 Chinook, Embraer askeri nakliye uçağı KC-390, Dassault Rafale, Japon Kawasaki C-2, Russian Helicopters şirketinin ANSAT, Ka-52 ve Mi-28 helikopterleri ile Leonardo AW609 bulunuyor.

Birleşik Ara Emirlikleri Hava Kuvvetleri de her yıl olduğu gibi F-16 Block 60, AH-64 Apache, S-70 Blackhawk ile CH-47 Chinook helikopterlerini sergiliyor. ABD Hava Kuvvetleri’nin C-130J-30, P-8A, KC-46A ve F-16 uçakları da Dubai’de sergileniyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu