Haberler

F-35’te Huawei 5G baz istasyonu krizi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD’den F-35 talebi mektubunu askıya alması ve süren 23 milyar dolarlık tartışmada şimdi de 5G krizi yaşanıyor. BAE’nin Çinli Huawei ile anlaşarak 5G sistemine geçeceğini, bu konuda baz istasyonlarının istasyonlarının güvenlik sorunu oluşturduğunu belirterek krize bir madde daha ekledi.

Benzer bir durum 2020’de İngiltere ve ABD arasında yaşanmıştı. İngiltere bazı 5G baz istasyonları için Huawei ile anlaşmıştı. Çin’in haberleşme sistemine sızıp bilgi aktarabileceğini belirten ABD, İngiltere’nin anlaşmayı değiştirmemesi durumunda F-35 teslimatını askıya alacağına dikkat çekmişti.

Tolga Özbek yeni videosunda bu konuyu ele alıyor:

 

Sivil havacılıkta 5G krizi

ABD’de ocak ayında kullanılmaya başlanacak 5G teknolojisi, ülkedeki havayolu şirketlerini endi- şelendiriyor. Şirketler, 5G hizmetine geçişmesinin her gün binlerce uçuş için risk oluşturabileceğini söyleye- rek uyarıda bulundu.

5G hizmetine geçilmesi- nin günlük binlerce uçuş için riskin yanı sıra yolcular için yıllık 1.6 milyar dolar değerinde rötara neden olabileceği de belirtiliyor. United Airlines’ın CEO’su Scott Kirby, AT&T ve Verizon Communications şirketlerinin 5G kablosuz internet hizmetleri için C-bandı spektrumu kullan- ma planlarını ertelemesi gerektiğini belirterek devreye alınması durumunda günlük uçuşların yaklaşık yüzde 4’ünün ertelenebileceğini, rotasının değişebileceğini ya da iptal edilebileceğini ve yüz binlerce yolcunun etkilenebileceğini söyledi.

ABD Senatosu Ticari Komitesi’nin görüşmesi sonrasında konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren Kirby, “Hükümet büyük bir hataya düşer” dedi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu