Ekonomi

Çin toparlanma için 2023’ü işaret etti

Çin, son beş yıllık planında, uluslararası hava yolculuğunun 2023’ten itibaren toparlanacağının sinyallerini verdi.

Plan, 2021’den 2025’e kadar uzanıyor ve iki zaman dilimine ayrılıyor. İlk bölüm yani 2021-22 arısında “kurtarma ve birikim”, 2023-25 arısında da” büyüme ve serbest bırakma” aşamasına geçilecek.

Çin Sivil Havacılık İdaresi (CAAC) ile Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından ortaklaşa yayınladığı raporda şu aşamalar dikkat çekiyor:

2021-2022 bir toparlanma ve birikim döneminde Çin, piyasa toparlanma aşamasındayken düşük aktivite sırasında “sivil havacılığın [uzun vadeli] gelişimini kısıtlayan değişkenlere” odaklanacak.

Ülke, büyük projelerin uygulanmasını hızlandıracak, büyük reformları hızlandıracak, ilgili politikaları istikrara kavuştururken ve olumlu gelişmeler biriktirirken kapasiteyi rasyonelleştirecek ve düzenleyecek.

Bundan sonra, 2023-2025 “büyüme ve serbest bırakma dönemi”ne geçilecek. CAAC’nin planına göre en önemli nokta iç hat pazarı:

”Anahtar, iç pazarı genişletmek, uluslararası pazarı eski haline getirmek, [reformların faydalarından yararlanmak], dışa açılma düzeyini iyileştirmek, yenilik ve gelişmenin ivmesini artırmaya odaklanmak, kapasite ve ölçeğin iyileştirilmesini hızlandırmaktır. Kalite ve verimlilik ve sivil havacılık sektörünün kalite gelişimini bütünsel olarak teşvik edecektir.”

Düzenleyici ayrıca beş yıllık plan için altı hedef belirledi.

İlk olarak Çin, sivil havacılık sektöründe genel güvenlik seviyesini yükseltmeyi hedefliyor.

İkinci olarak, ülke, mevcut kaynakların kısıtlamalarını hafifletmek için havalimanı ve hava trafik yönetimi yeteneklerine odaklanarak sivil havacılık ağının kapasitesini modernize etmek ve genişletmek için çalışacak. Beş yıllık sürenin sonunda Çin, ülke genelinde 270 havalimanı ve yıllık bazda 17 milyon kalkış ve iniş hedefliyor.

Aynı şekilde plan, üçüncü hedef olarak Çin’in uluslararası ağındaki 70 ülkeyi hedefliyor.

Kalan hedefler, sivil havacılık sektörünü iyileştirmek için teknoloji, yönetişim ve sürdürülebilirlik hedeflerini birleştirmeye odaklanıyor.

Çin, diğerlerinin yanı sıra yolcu operasyonlarını, gümrük işlemlerini, hava lojistiğini geliştirmek için teknoloji ve yenilikle dolu bir ekosistem oluşturacak.

Sürdürülebilir havacılık hedefleri, yönetişim, politikalar ve standartlarda sürekli iyileştirme ile karşılanacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu