
Ülke ekonomimizin 122,6 milyar dolarlık cirosu ile en önemli lokomotiflerinden biri olan, bu alanda şirketleri aynı şemsiyenin altına toplayan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), aynı günde 3 bakanlık ziyareti gerçekleştirdi. Aynı zamanda Türk Hava Yolları’nın da Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Murat Şeker liderliğinde ziyarette, rekabet gücü ve destek konuları konuşuldu.
HİB heyeti, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ı makamlarında ziyaret etti.
Ziyaretlerde hizmet ihracatının mevcut durumu, turizm, yolcu taşımacılığı (havacılık), eğitim, sağlık, yazılım-bilişim, dizi ve sinema gibi sektörlerdeki gelişmeler ile bunların Türkiye ekonomisine ve cari dengeye katkısı ele alındı.
Sektörlerin ihtiyaçları, finansmana erişim imkânları ve destek uygulamaları kapsamlı şekilde değerlendirildi.
Şeker: “Devlet özel sektör iş birliği”
Prof. Dr. Murat Şeker, açıklamasında kamu-özel sektör iş birliğinin önemine vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak ve ülkemizin küresel hizmet ticaretindeki konumunu daha da güçlendirmek için kamu ve özel sektör arasındaki iş birliğinin önemine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de hizmet ihracatımızın sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Nazik kabulleri, kıymetli değerlendirmeleri ve sektörlerimize yönelik destekleri için Sayın Bakanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum”
HİB’te havacılık sektörü, THY, Pegasus, İGA, TAV ve yer hizmetleri firmaları ile öne çıkıyor. Birlik, önümüzdeki dönemde Strateji Belgesi’nin yenilenmesi ve sektörel desteklerin güçlendirilmesi için kamu ile koordineli çalışmayı sürdürecek.
HİB Yönetim Kurulu’nda havacılık ağırlıklı isimler öne çıkıyor: Başkan Prof. Dr. Murat Şeker (THY Teknik / THY YK Başkanı), Başkan Yardımcısı Serkan Kaptan (TAV Havalimanları Holding CEO), Genel Sekreter Turgay Yaman (İGA Havalimanı İşletmesi).
Birlik üyelerinin karneleri
THY: 2025’te toplam gelir ~24,1 milyar dolar; hizmet ihracatı katkısı ~19 milyar dolar seviyesinde (net döviz girişi ~9,1 milyar dolar civarı). Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçısı konumunda; iştirakleri SunExpress ve AJet de ilk 10’da.
Pegasus: 2025 konsolide satış geliri ~3,4 milyar EUR (yaklaşık 3,5-3,7 milyar dolar aralığı, döviz kuruna bağlı). Yolcu taşımacılığında önde gelenlerden.
İGA: Hizmet ihracatında Türkiye’nin ilk 10’u arasında (bazı sıralamalarda 4.); kesin ciro rakamı kamuya açık detaylı listelerde sınırlı.
TAV Havalimanları: Benzer şekilde ilk 10’da; yurt içi ve yurt dışı havalimanı işletmeciliğiyle katkı sağlıyor.
Yer hizmetleri (Çelebi, HAVAŞ, TGS) ve bakım-onarım (Turkish Technic) firmaları da kategorilerinde şampiyon veya üst sıralarda yer alıyor; bireysel cirolar genellikle yüz milyonlarca dolar seviyesinde.









