Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED), uzun süredir devam eden ‘Hava Aracı Bakım Mühendisliği’ için açılan 4 yıllık bölümlerin mühendis mezun edememesi nedeniyle Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) başvuruda bulundu. UTED Başkanı Necdet Aksaç imzasıyla yapılan başvuruda, YÖK’ten bu Uçak Gövde Motor, Uçak Elektrik Elektronik, Havacılık Elektrik Elektroniği 4 yıllık bölümlerinin kapatılması ya da 2 yıllık Yüksekokul statüsünde eğitim verilmesi istendi.
UTED’DEN BAŞVURU
“Bilindiği üzere ülkemizde, Anadolu Üniversitesi bünyesinde 1986 yılında Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu kurulmuş, Uçak Gövde Motor, Uçak Elektrik ve Uçak Elektroniği alanlarında 2 yıllık Teknikerlik düzeyinde teknik eğitim verilmeye başlanmıştı.
Ülkemizde, 1993 yılından itibaren de Avrupa’da örnekleri bulunan “Hava Aracı Bakım Mühendisliği” ve Uçak Elektroniği ile ilgili “Havacılık Sistemleri Mühendisliği”, “Uçak Teknoloji Mühendisliği” müfredatına denk olarak “yüksek öğrenim kapsamında 4 yıllık teknik eğitim” veren Uçak Gövde Motor, Uçak Elektrik Elektronik, Havacılık Elektrik Elektroniği bölümleri oluşturulmuş ve mezunlarına kurulduğu günden bu yana hukuki bir unvan verilmemiştir.
2013 yılında ise, “yüksek öğrenim kapsamında 4 yıllık teknik eğitim” verilen bu bölüm mezunlarına “teknik hizmetler sınıfı dışında yer alan 2 yıllık ve teknik olmayan bir bölüm gibi gösterilerek”, “Uçak Bakım Elemanı” unvanı verilmiştir. Mezunlar tarafından yapılan itirazlar sonucunda 2021 yılında ise bu hukuksuz karar revize edilerek; bu bölümlerin teknik hizmetler sınıfında olduğu ve 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim verildiği kabul edilmiş ancak, teknik hizmetler sınıfında ve 3795 ve 3458 sayılı kanunda “Lisansiyer” diye bir unvan olmadığı halde “Lisansiyer” unvanı verilmiştir. 4 yıllık olan Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik, Uçak Gövde Motor bölüm mezunları hiçbir akademik unvan kazanmamaktadır. Bu durum hak mahrumiyetine sebep olmaktadır.
Yüksek Öğrenim Kurumuna yapılan başvuruları, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) sivil havacılık bakımı kapsamında yurtdışında da örnekleri bulunan Hava Aracı Bakım Mühendisliği, Havacılık Sistemleri Mühendisliği ve Uçak Teknoloji Mühendisliği bölümleri ile yapılması gerekirken ısrarla ayrı bir akademik disiplin olan İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği ile kıyaslama yapmaktadır. Bu nedenle her seferinde çözüme ulaşılamamakta ve hukuksuz bir karar çıkmaktadır. Sivil Havacılık uçak/hava aracı bakımı kapsamında 4 yıllık bölüm mezunlarına hukuki ve geçerli bir unvan verilemediği için Uçak Gövde Motor, Uçak Elektrik Elektronik, Havacılık Elektrik Elektroniği 4 yıllık bölümlerinin hem havacılık bakım sektörü hem de öğrenciler için daha fazla sorun oluşturmaması adına, bu bölümlerin kapatılarak yeni öğrenci alınmamasını veya bu okullarda 2 yıllık Yüksekokul statüsünde eğitim verilmesi hususunda bilgi ve gereğini arz ederiz”