İHA

TB2 ile TCG Anadolu İHA gemisi olacak

NTV’nin canlı yayınına katılan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İHA projeleri ile de gelişmeleri anlattı. Baykar tarafından tasarlanan Bayraktar TB2 İHA sisteminin TCG Anadolu üzerinden operasyon yapılması için çalışmaların sürdüğünü açıklayan Demir, soruları şöyle yanıtladı:

İHA’larda son durum nedir? TCG Anadolu’ya dikey iniş kalkış hangi İHA’larla gerçekleştirilecek?

İHA ve SİHA yol haritamız var. Orada da katmanlı durum söz konusu. Örneğin Baykar’ın sektörü girdiği Mini İHA’yı da gelişmiş hale getirdik. Mikro küçük İHA’lara hem de daha büyük İHA’lara ihtiyaç var. İHA’yı kullanım amacı olarak gerek kamikaze, gerek kargo, gerek silahlı çok fazla çeşide ihtiyaç var. 

Alt katmada da Baykar ve TUSAŞ’ın altında bir dizi şirketimiz var. Bunlar hem İHA konseptini uygulamanın hem de sürü İHA, otonom uçuşlarda yeni çözümler ortaya koyacak. Örneğin elektronik karıştırma yapılan ortamlarından etkilenmeden uçuş çok önemli. Yapay zeka ile koordineli uçuş, hedefleri vurma, geri çekilme gibi kullanım söz konusu. 

Gemiye dikey iniş kalkış modeli bunun için bir çalışma. Gemilere yük taşıyabilen kargo İHA’larımız var. TCG Anadolu için özel tasarlanmış TB2’lerin çalışması var. Amaç, TCG Anadolu gemisi bir İHA gemisi haline getirmek. İHA’lar gemi kullanarak operasyon yapacak.

DENİZÜSTÜ VE ALTI İNSANSIZ SİSTEMLER

Denizüstü veya Denizaltı İnsansız Deniz Araçları (İDA) sistemleri üzerinde çalışılıyor. Denizaltı için biraz daha çetrefilli bir konu. Sadece silah sistemi değil kamikaze sistemler de olabilir. Hem denizaltı hem de deniz üstü sistemler konusunda çalışmaları gelecek yıldan itibaren görebileceğiz. 2022 bu konuda önemli bir yıl olacak. İnsansız Kara Araçları için de vurucu güç olarak şekilde çeşitli ürünler sahada olacak.

Hem torpido hem de deniz üstü sistemlerde de iddialıyız. Torpidolarda Akya’nın testleri bitti. Orka için testler sürüyor. Deniz atılan füzemiz Atmaca’nın kara versiyonunu da yapıyoruz.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu