Uzay

747 roket atacak

Şeref SEZGİN

Virgin Orbit Boeing 747 uçağı bugün ilk tam yörünge lansmanına hazırlanıyor. Kaliforniya’daki Mojave Air Spaceport’taki pistinden kalkış sonrası 45 dakikalık tırmanış sonrasında 35 bin feet irtifaya çıkacak Boeing 747 yolcu uçağı, kanadının altında taşıdığı roketi atacak. Virgin Orbit’in bu yıl iki kez daha uçmayı planlıyor. Başarılı sonuç alınır ise Boeing 747 uçakları için yeni ticari alternatif oluşturacak.

Son basın toplantısını dün gerçekleştiren Virgin Orbit CEO’su Dan Hart ve Özel Projeler Başkan Yardımcısı Will Pomerantz, Greenvichn saati ile 15.30’da yapılacak fırlatma işlemi için geri sayımın başladığını açıkladı. 

Hart ve Pomerantz gazetecileri uçuş planı ve neler olabileceğine dair soruları karşısında farklı senaryoların ele alındığını belirterek “Ne yazık ki ilk uçuşların yarısı başarısız olabiliyor” risk faktörünü de hatırlattı.

NASIL UÇULACAK

Boeing 747, yörüngeye ulaşmak için yaklaşık 45 dakika ile bir saat arasında uçacak. Belirlenen noktaya gelindiğinde roket kanattan ayrılacak ve kendi motorunu ateşleyecek ve devam edecek. 

Hart, “Bu uçuşun amacı, operasyondan geçerken roketi, uçağı ve sistemi aşamalı olarak test etmek. Gün boyunca ilerlerken yükleme ve öğrenme sürecine gireceğiz. Bu yüzden, yük dizimiz, yakalanan taşıma uçuşumuz ve roketin ilk aşama uçuşundan, ayrılmasından, ikinci aşama uçuşundan vb. düştükten sonra tam olarak veri alacağız” diye konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu