Genel Havacılık

Yeni alınan AT802’lerin ilk görev yeri Antalya

Orman Genel Müdürlüğü envanterine geçtiğimiz günlerde katılan hem amfibik hem de karaya iniş kabiliyetine sahip AT802 tipi uçakların ilk görev yeri Antalya oldu. Uçaklar Antalya’ya intikal ederek olası yangınlar için hazır beklemeye başladı.

İki yıl önce Ağustos ayında Manavgat’ta yaşanan yangın felaketi, gözleri, Türkiye’nin yüz ölçüm olarak en geniş orman arazisine sahip olan Antalya’ya çevirmişti. Antalya’nın toplam orman alanı 1.1 milyon hektar.

SSB tarafından satın alındı

Son iki yıldır AT802 tipi uçaklar önce kiralık olarak Orman Genel Müdürlüğü’ne hizmet veriyor. Hızlı müdahale konusunda önemli bir yere sahip AT802’ler ilk atışı gerçekleştirerek yangının büyümeden kontrol altına alınmasında önemli bir yere sahip.

ABD Merkezli Air Traktor şirketi tarafından tasarlanan uçak, bir adet PT6 serisi motora sahip. Uçağın amfibik modeli, takılan float sistemi ile hem karaya hem de suya inip kalkabiliyor. Hızla suyunu aldıktan sonra uçak yangın bölgesine uçuyor.

AT802 serisi, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın (SSB) geçen yıl yaptığı ihale ile satın alınmıştı. Toplam 20 adet uçaktan ilk dördü, geçtiğimiz günlerde Ankara’da Etimesgut Havaalanı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı tören ile Orman Genel Müdürlüğü envanterine katılmıştı.

AT802’lerin 15’i amfibik, 5’i kara modeli

Önümüzdeki yıllar içinde uçak teslimatının tamamlanması ve filonun kalıcı olarak 20 adet uçaktan oluşması planlanıyor.

Havadan komuta kontrol uçağı

AT802’lerle birlikte Textron imalatı King Air 350 tipi çift motorlu turboprop komuta kontrol uçağı da envantere girmişti. Bu uçak yaz sezonunda Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye’deki yangınlar için görev yapacak.

Sahip olduğu haberleşme sistemleri ile yangınların havadan takibinin yanı sıra uçak koordinasyonu sağlayarak ekiplerin etkin olarak bölgeye sevk edilmesini, özellikle hava operasyonunun çok daha verimli gerçekleştirilmesine imkan sunacak.

Antalya’da görev yapacak filo

Yaz sezonu için Antalya’da 6 uçak, 1 insansız hava uçağı, 1’i idare için toplam 10 helikopter, 51 ilk müdahale aracı, 106 arazöz, 2’si ağır tonajlı 35 su ikmal aracı, 11 dozer, 14 greyder, 10’u idare için toplam 12 treyler, 8 ekskavatörün görev alacak.

Toplam personel ise 1381 kişi olarak belirlendi. Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan hava ve kara araçlarının su ikmali yapabildiği 240 noktada helikopter yangın havuzu ile olası yangınlar için hazır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu