Kara KuvvetleriSavunma

Kara Kuvvetleri’ne AESA radar

ASELSAN tarafından tasarlanan ve üretimini tamamlanan Silah Tespit Radarı’nın kabulu Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildi. Radar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girerken, sistem AESA yani Aktif Elektronik Taramalı Dizi Radarı özelliği taşıyor.

Kara birliklerine yapılan havan, top, roket gibi mühimmat atışları, Silah Tespit Radarı tarafından tespit edilecek. Sistem, 100 kilometre ve ötesinde menzile sahip. Atış gerçekleştirildiğinde hemen tespit, sınıflandırma ve takip yapılıyor. Atışın düşeceği yer belirleniyor. Erken uyarı sayesinde önlem alınıyor.

ASELSAN tarafından tamamen yerli teknoloji kullanılarak geliştirilen radar ise S Band’ında çalışıyor. AESA yani Aktif Elektronik Taramalı Dizi özelliği ile çalışıyor. AESA sistemi, diğer radarlara göre çok daha fazla hedefi aynı anda takip yeteceğine sahip. 

9 adet envantere girecek

ASELSAN, önümüzdeki yıldan itibaren teslimatlarına devam edecek. Toplam 9 adet radar sistemi Kara Kuvvetleri envanterine girerek birliklerde görev yapmaya başlayacak. 

AESA sisteminin ilk olarak ürün vermesinin ardından ASELSAN halen Akıncı ve F-16 uçakları için AESA radar sistemlerinin geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu