Uçuş Emniyeti

EASA: Yıl sonundan önce 737 MAX tekrar uçabilir

Avrupa Havacılık Otoritesi EASA, 13 Mart 2019’dan bu yana uçamayan Boeing 737 MAX’lerle ilgili yapılan değişiklikler sonrasında yıl başından önce uçabileceğinin sinyalini verdi. Halen Boeing, FAA ile birlikte testler konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. FAA sertifikasyon süreci ile birlikte başta EASA olmak üzere diğer otoriteler de 737 MAX’i test ettikten sonra uçak yeniden yolcu taşımaya başlayacak.

EASA’nın İcra Direktörü Patrick Ky, 737 MAX’lerin yeniden uçabilmesi için önümüzdeki ay yayınlamayı beklediği bir uçuşa elverişlilik yönergesi öncesinde nihai belge incelemelerini gerçekleştirdiğini söyledi.

DÖRT HAFTALIK KAMUOYU YORUMU

Yeniden uçuşa dönüşte ikinci adım ise dört haftalık kamuoyunu sunulacak ve alınacak yorumları izleyecek süre oluşturuyor. Sonrasında 737 MAX uçakları tekrar uçabilecek. 

Özellikle uzun gövdeli 737 MAX’in 10 serisi içinse yeni bir sensör sistemi üzerinde çalışmalar sürüyor. Bu sistem, 22 ila 24 aylık süreçte tamamlanarak sertifiye edilecek. Sonrasında uçaklara takılmaya başlanacak.

EASA’nın İcra Direktörü Patrick Ky verdiği röportajda “Analizimiz bunun güvenli olduğunu ve ulaşılan güvenlik seviyesinin bizim için yeterince yüksek olduğunu gösteriyor. Boeing ile tartıştığımız şey, üçüncü sensörle daha da yüksek güvenlik seviyelerine ulaşabileceğimiz gerçeğidir” dedi.

346 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

29 Ekim 2018’de Endonezyalı Lion Air ve 10 Mart 2019 tarihinde Etiyopya Havayolları’nın iki 737 MAX kazasında 346 kişi hayatını kaybetmişti. Tüm 737 MAX’lerin uçuşları durdurulurken bu krizin Boeing’e maliyeti 19 milyar dolara çıkmış, CEO Dennis Muilenburg de istifa etmek zorunda kalmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu