Diploması

Türkiye İsveç’in NATO adaylığına yeşil ışık yaktı

Uzun süredir Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde, müttefikler arasında savunma ticaret ve yatırımlarında yaptırım olmaması ve engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmakta mutabık kalındı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç’in üyeliğine onay verdiğini açıkladı.

Türkiye, İsveç ve NATO’nun Vilnius’taki üçlü görüşmesinde, İsveç’in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ’ye destek vermeyeceğini yinelediği bildirildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’e onay kararını Meclis’e götüreceğini açıkladı.

Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde İsveç’in, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine aktif destek verecek. Ayrıca NATO müttefikleri arasında savunma ticaret ve yatırımlarında yaptırım olmaması ve engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmakta mutabık kalındı.

AB sürecine tam destek

Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceği ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağı bildirildi.

Üst düzey Türk yetkili, Vilnius’taki üçlü toplantıda Türkiye’nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığını bildirdi.

Biden’en açıklama

Türkiye’nin İsveç onayının ardından ABD Başkanı Biden bir açıklama yaptı:

“Türkiye, İsveç ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg tarafından yapılan açıklamaları memnuniyetle karşılıyorum. Erdoğan ve Türkiye ile Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı artırma konusunda çalışmaya hazırım. İsveç’i 32. NATO müttefikimiz olarak kabul etmeyi dört gözle bekliyorum.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu