Diploması

Haluk Görgün’e CAATSA uygulanmayacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) atanan Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’e ‘ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası’ (CAATSA) yaptırımları uygulanmayacağı belirtildi.

Savunma Sanayii Başkanlığı’na getirilen Prof. Dr. Haluk Görgün’e, ABD’nin CAATSA yaptırımları uygulayıp uygulamayacağına ilişkin, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama “Vize kayıtları ABD yasalarına göre gizlidir. Bu nedenle, bireysel vize durumlarında CAATSA Bölüm 235(a)(11) kapsamındaki CAATSA vize kısıtlamalarının sonuçlarını tartışamayız” değerlendirmesinde bulunuldu. Bu açıklamanın ardından Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün’ün CAATSA yaptırımı içinde olmayacağı anlaşıldı.

SSB’de devir teslim

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, CAATSA kapsamında, Aralık 2020’de o dönemin Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve 3 SSB yetkilisine uygulanan yaptırımların yürürlükte kalmaya devam ettiğini bildirdi.

CAATSA yaptırımları nedir?

Uzun haliyle ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası anlamına gelen CAATSA, 2017’de ABD Kongresi tarafından onaylanmış ve bu yasa çerçevesinde Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore’ye yaptırımlar uygulanmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren yasa “Rusya Federasyonu’nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını” öngörüyor.

Yasadaki bu madde Türkiye’ye S-400’ler nedeniyle yaptırım uygulanmasının yasal dayanağını oluşturuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu