Diploması

Erdoğan: ABD ile yeni süreci başlatıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile stratejik mekanizma kapsamında sıranın devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği kanaatinde olduğunu belirterek, ABD Başkanı Joe Biden’la NATO Zirvesi kapsamında yaptığı görüşmeyi bunun ilk adımı olarak gördüğünü kaydetti. Türk ve ABD ekipleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden ile poz verdi. Görüşmelere Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de katıldı.

Erdoğan, görüşmenin başında, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla kendisini arayarak ilettiği tebrik mesajı için Biden’a teşekkür etti.

Erdoğan, “Stratejik mekanizma kapsamında sıranın artık devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim. Bugün NATO marjında bu görüşmeyi bunun ilk adımı olarak görüyorum. Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turları gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Tabii benim için bu yeni süreç beş yıllık bir süreç, şimdi sizde de seçim hazırlıkları var. Bu seçim hazırlıklarıyla birlikte şimdiden başarılar diliyorum” dedi.

NATO: F-16 kararı ABD’nin

‘5 YIL İÇİNDE GÖRÜŞMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORUM’

Biden ise Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün TBMM’ye sevk edileceği açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. NATO Zirvesi’ni ‘tarihi’ olarak niteleyen Biden, ittifak savunmasını güçlendirmeye olan taahhütlerini yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de yapılacak 2024 başkanlık seçimleriyle ilgili başarılar dilemesi üzerine Biden, teşekkür ederek “Önümüzdeki beş yıl içinde sizinle bir araya gelmek için sabırsızlanıyorum” ifadesini kullandı.

İki liderin görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Görüşmede, Türkiye ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler, güvenlik alanındaki iş birliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı” denildi.

BEYAZ SARAY’DAN ‘EGE’DE İSTİKRAR’ VURGUSU

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “İki lider savunma ve ekonomi konularında önceliklere dair görüş alışverişinde bulundu. İki lider Ukrayna’ya destek ve Ege’de istikrarın korunmasının önemi de dahil olmak üzere bölgesel konuları görüştü” ifadesi kullanıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu