Çevre

Singapur’da SAF ile uçuşlar başlıyor

Singapur Havayolları, karbon emisyonunun azaltılmasında önemli bir adım atarak SAF olarak adlandırılan harmanlanmış Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı’nı uçaklarında kullanmaya başladı. Pilot uygulamada 1000 ton SAF ile karbon emisyonu 2500 ton azaltılacak.

Singapur Sivil Havacılık Otoritesi (CAAS), Singapur Hava Yolları (SIA), Temasek’e ait olan ve küresel olarak karbonsuzlaştırmayı hızlandırmaya adanmış bir yatırım platformu olan GenZero, 7 Temmuz 2022’de havalimanının yakıt hidrant sistemi aracılığıyla Changi Havalimanı’na harmanlanmış Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) teslimatı ile Singapur pilot bölgesinde bir sonraki aşamaya başladı. Singapur pilot bölgesinin bir parçası olan Changi Havalimanı’ndaki SIA ve Scoot kalkış uçuşlarına ilk kez harmanlanmış SAF yüklenmesi gerçekleşti.

Kasım 2021’de başladı

Kasım 2021’de duyurulan Singapur pilot çalışması, Singapur’da SAF kullanımını ilerletmeyi hedefliyor. Singapur Hükümeti ve sektör oyuncuları tarafından Changi Havalimanı’nda SAF kullanımının operasyonel ve ticari uygulanabilirliği üzerine yürütülen bir araştırmanın devamı niteliğindedir.

Bu pilot uygulama, Singapur’daki SAF entegrasyon seçeneklerini operasyonel olarak doğrulamak için yerel tesislerde saf SAF’ın harmanlanmasını, harmanlanmış SAF sertifikasını ve Changi Havalimanı’na teslimatı içerecektir. Ayrıca, uçtan uca maliyet bileşenleri, maliyet azaltma için potansiyel fiyatlandırma yapıları hakkında bilgi sağlayacak ve SAF dağıtımı için gelecekteki politika değerlendirmelerini destekleyecektir.

1000 ton SAF duyurusu

Geçen ay CAAS, SIA ve Temasek de bu pilot uygulamanın bir parçası olarak Temmuz 2022’den itibaren 1.000 SAF kredisinin satışını duyurdu. Bu sayede kurumsal ve bireysel yolcuların yanı sıra nakliye şirketleri de dahil olmak üzere müşterilere karbon ayak izlerini azaltmak, SAF talebini teşvik etmek, yeni oluşan SAF endüstrisinin gelişimini desteklemek ve havacılık sürdürülebilirliği için SAF’ın benimsenmesi desteklenecek. 2022’nin dördüncü çeyreğinden itibaren SIA müşterileri, SIA Grubu Gönüllü Karbon Dengeleme Programı’nın bir parçası olarak SAF kredileri ve karbon denkleştirmelerinin bir karışımını satın alabilecekler. SIA ayrıca, SAF kredileri ve karbon kredilerinden oluşan bir paket portföyü tanıtmak için kaliteli karbon kredileri için küresel bir değişim olan Climate Impact X’e (CIX) ortak olacaktır. Ürün, satın alınabilirliği dengelerken kurumsal SAF talebini karşılamak üzere tasarlanacak.

CAAS Genel Müdürü Bay Han Kok Juan, “Dünyanın dört bir yanındaki hükümet ve endüstri liderleri arasında havacılık sektörünün karbondan arındırılması ve havayolları tarafından belirlenen net sıfır hedeflerine ulaşılmasının büyük ölçekli SAF benimsenmesini gerektireceği konusunda geniş tabanlı bir fikir birliği var. Harmanlanmış SAF’ın bu ilk başarılı yükselişi, Singapur’un sürdürülebilir havacılığa doğru yolculuğunda önemli bir kilometre taşıdır. Singapur Changi Havalimanı’nın SAF’a hazır olduğunu gösteriyor. Ayrıca, CAAS’ın bir Sürdürülebilir Hava Merkezi Planı üzerindeki çalışmalarımızın bir parçası olarak üzerinde çalıştığı SAF’ın benimsenmesine ilişkin faydalı operasyonel öğrenme noktaları sağlıyor. Blueprint’i gelecek yılın başlarında yayınlamayı hedefliyoruz.”

Singapur Hava Yolları Kurumsal Planlama Kıdemli Başkan Yardımcısı Bayan Lee Wen Fen, “Bugün, SIA Grubunun karbondan arındırma yolculuğunda önemli bir dönüm noktasıdır, çünkü ilk defa sürdürülebilir havacılık yakıtı ve jet yakıtının bir karışımını Singapur’dan kalkan uçaklarımızda kullanıyoruz. Sürdürülebilir havacılık yakıtları önemli bir karbonsuzlaştırma koludur ve bu pilot uygulama, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etme taahhüdümüzü göstermektedir. Ortaklarımızla birlikte çalışarak Singapur’da SAF’ın benimsenmesini desteklemeye devam edeceğiz.”

GenZero İcra Kurulu Başkanı Bay Frederick Teo, “Changi Havalimanı’ndan kalkan SIA ve Scoot uçuşlarında kullanılan sürdürülebilir havacılık yakıtını görmekten mutluluk duyuyoruz. Ayrıca, SAF kredileri için yenilikçi ürünlere pilotluk yapmak amacıyla proje ortaklarımız ve Climate Impact X (CIX) küresel borsası ile birlikte çalışıyoruz. Bu tür krediler, maliyetleri azaltmak ve küresel havacılığı karbondan arındırmak için SAF’ın daha fazla benimsenmesini teşvik etmek için çevreye duyarlı şirketlerden ve kurumlardan finansman sağlamanın önemli bir yolunu temsil ediyor. Bu projeden doğan SAF kredilerinin yıl sonuna kadar kullanıma açılmasını bekliyoruz.”

ExxonMobil Asya Pasifik Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, Bayan Geraldine Chin, “Bu pilot çalışmada Singapur Hava Yolları’na sertifikalı SAF tedarik etmekten gurur duyuyoruz. ExxonMobil, SIA gibi müşterilerin net sıfır hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için yakıt üretimi ve lojistiğindeki derin yeteneklerini bir araya getiriyor. Teknoloji ve altyapıdan yararlanarak daha düşük emisyonlu yakıt işimizi büyütmeye ve daha uzun vadeli iyileştirilmiş çözümler sağlayabilecek gelişmiş biyoyakıt araştırmalarına devam etmeye odaklandık.”

Neste Asya-Pasifik Bölgesi Yenilenebilir Havacılık Başkan Yardımcısı Bay Sami Jauhiainen, “Singapur Hava Yolları’nın bugün uçuş operasyonlarında Neste MY Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı kullanmaya başladığını görmekten heyecan duyuyoruz. ExxonMobil, Singapur Hava Yolları, Temasek ve CAAS ile yapılan işbirliği, SAF’ın havacılığın emisyonlarını azaltma potansiyelini ortaya koyuyor ve Singapur da ve dünya genelinde kullanımının hızlandırılmasına yardımcı oluyor. Yılda bir milyon ton üretim kapasitesi ile 2023’ün ilk çeyreğinde Singapur da SAF üretimine başlarken Neste üzerine düşeni yapmaya kararlı.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu