Çevre

Dev uçak Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı’yla uçtu

Airbus’ın dev yolcu uçağı A380, yüzde 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile uçuşunu başarıyla yaptı. Airbus’ın A380 test uçağı MSN 1, Fransa’nın Toulouse kentindeki Blagnac Havalimanı’ndan havalandı. Yaklaşık 3 saat süren testte, A380’in Rolls-Royce Trent 900 motorundan biri yüzde100 SAF ile çalıştırdı. Bunu 29 Mart’taki ikinci uçuş izledi.

Bu uçuş için Total Energies tarafından 27 ton harmanlanmamış SAF sağlandı. Fransa’nın Le Havre kentine yakın Normandiya’da üretilen SAF, aromatikler ve kükürt içermeyen Hidroişlenmiş Esterler ve Yağ Asitlerinden (HEFA) üretildi. Yakıt temel olarak kullanılmış yemeklik yağların yanı sıra diğer atık yağlardan oluşuyor.

İkinci test

Kalkış ve iniş sırasında SAF kullanımını test etmek için 29 Mart’ta Toulouse’dan Nice Havalimanı’na aynı uçakla ikinci bir uçuş yapıldı. Airbus, son bir yıl içinde SAF ile testlerine ağırlık verdi. A380, 12 ay boyunca yüzde 100 SAF ile uçan üçüncü Airbus uçak tipi oldu. Bunlardan ilki Mart 2021’de bir Airbus A350, ardından Ekim 2021’de bir A319neo tek koridorlu uçaktı.

SAF kullanımının artırılması, endüstrinin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşması için kilit bir yol olmaya devam ediyor. Waypoint 2050 raporunda özetlenen temel istatistikler, SAF’ın gerekli karbon azaltımının yüzde 53 ile yüzde 71’ine katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

Şu anda tüm Airbus uçakları, kerosen ile karıştırılmış yüzde 50’ye kadar SAF karışımıyla uçmak üzere onaylanmış durumda. Amaç, bu on yılın sonuna kadar yüzde 100 SAF sertifikası elde edebilmek.

Test sırasında kullanılan A380 uçağı, yakın zamanda Airbus’ın SIFIR Göstericisi olarak ortaya çıkan uçakla aynı – 2035 yılına kadar dünyanın ilk sıfır emisyonlu uçağını pazara sunmaya aracı olan geleceğin teknolojileri için uçan bir test yatağı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu