Çevre

Boeing çevreyi daha az kirletmek için yeni planını açıkladı

Çevreyi daha az kirletmek için havacılık devi Boeing yeni bir adım attı. Hedefler arasında daha fazla Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanımından gürültü ve emisyon azaltımına kadar bir çok teknoloji hayata geçirilecek.

Boeing’in bu ve benzeri başarılarının ayrıntılı olarak aktarıldığı, şirketin havacılıkta sürdürülebilir bir geleceğe dönük vizyonu ve izlediği yol hakkında bilgi veren 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu yayınlandı. 

Birlikte Sürdürülebilir Havacılık

“Birlikte Sürdürülebilir Havacılık” başlığını taşıyan rapor; çevre sorumluluğu, insani gelişme ve kapsayıcılık üzerine Boeing’in son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi veriyor. Raporda, sürdürülebilir operasyonlar ve temiz teknolojilere yönelik inovasyonun yanı sıra şirketin çalışan güvenliği ve refahı; küresel havacılık güvenliği; sosyal etkileşim; eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık doğrultusundaki sürdürülebilirlik hedefleri üzerinde duruluyor. 

Boeing Sürdürülebilirlikten Sorumlu Üst Düzey Yöneticisi Chris Raymond, “Boeing olarak, daha sürdürülebilir bir havacılık geleceğini inşa etmek üzere yatırım yapmaya ve ilerleme kaydetmeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir havacılıkta yeni bir döneme girerken, kaydettiğimiz ilerleme ve izlediğimiz yol haritası hakkında şeffaf bir şekilde bilgi vererek sektörümüzün gelişimine katkıda bulunmaya kararlıyız.” dedi.

Neler yapılacak?

  • Havacılıkta emisyonu azaltmaya yönelik stratejileri nicel olarak ölçen bir veri modelleme aracı olan Boeing Cascade İlkim Etki Modeli tanıtıldı ve kamunun kullanımına sunuldu. 
  • Kiriş Destekli Transonik Kanat (TTBW) tasarımına sahip tam ölçekli sürdürülebilir test uçağının geliştirilmesi ve uçuş testlerinin gerçekleştirilmesi için NASA tarafından tercih edildi. 
  • Yakıt kullanımı, emisyon ve gürültüyü azaltmaya yönelik yaklaşık 230 teknolojiyi test eden Boeing ecoDemonstrator programının 10. yıl dönümü kutlandı. Program, havacılığı karbonsuzlaştırılmasını desteklemek amacıyla, 2022 yılında 30 yeni teknolojiyi Boeing 777-200 uçağında test etti.
  • Boeing’in ticari uçak operasyonlar için 2 milyon galon (7,6 milyon litre) sürdürülebilir havacılık yakıtı satın alındı. 
  • Yenilenebilir elektrik ve enerji kredileri satın alınarak, 2022 yılında tüm şirket genelinde yüzde 35 oranında yenilenebilir elektrik kullanımına ulaşıldı ve bir önceki yıla ait yüzde 21 seviyesinin üstüne çıkıldı. 
  • Uluslararası Havacılık Çevre Grubu’nun (IAEG) belirlediği ve EcoVadis tarafından yönetilen gönüllü sektör yaklaşımı uygulanarak, tedarikçilerin sürdürülebilirlik üzerinden değerlendirmesi yapıldı. 

Boeing çevre için Türkiye’de ne yapıyor?

Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliği ile Türkiye’nin ilk sürdürülebilir havacılık platformu kuruldu. Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu, Türk havacılık sektörünün karbonsuzlaştırma yolculuğunu ve sürdürülebilirlik dönüşümünü daha ileriye taşıyacak.

Tolga Özbek sordu, Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, Boeing Boeing Küresel Sürdürülebilirlik Politikaları ve Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Brian Moran ve İGA Havalimanı İşletmesi Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat anlattı:

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu