HaberlerHava KuvvetleriTolga Özbek

Barış Kartalı görev sistemine milli imza: HAVELSAN

Türk Hava Kuvvetleri’nin gökyüzündeki gözleri Barış Kartalı Projesi’nin ilk gününden bu yana önemli bir role sahip HAVELSAN, projede önemli bir millileşmeye imza attı. Hava Kuvvetleri’nin isterlerini kısa sürede entegre eden HAVELSAN, Barış Kartalı’nın güncel tutulması için önemli bir modernizasyon paketi çalışmasını sürdürüyor.

Kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlayan HAVELSAN için hazırladığımız ‘Baş Yapıtlar’ serisinin ikincisinde Barış Kartalı Projesini inceledik. Hazırladığımız yayında, Barış Kartalı Proje Müdürü İnal Atilla Güneş ile bu projeyi konuştuk.

HAVELSAN 2003’te projeye dahil oldu

Türk Hava Kuvvetleri, Boeing tarafından geliştirilen, üzerinde Northrop Grumman’ın radarı bulunan E-7 sistemini seçtiğinde ilk kullanıcı olan Avustralya’dan sonra ikinci müşteri olmuştu. Toplam 4 uçaklık anlaşmada ana yüklenici Boeing, Türk Savunma Sektörüne de önemli offset imkanının yanı sıra ‘kaynak kodları’nı verme taahhüdünde bulunmuştu.

HAVELSAN, Projede üç ana sistem geliştirdi. 200’den fazla mühendis istihdam etti. Aradan 20 yıl geçse bile HAVELSAN projede önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Sistemlerin millileştirilmesinin yanı sıra Hava Kuvvetleri’nin yeni görev isterleri konusunda yazılım hazırlıyor. Bunlar, çok kısa sürede hazırlanıyor. Testleri tamamlanıyor ve uçağa entegre ediyor. 

İnal Atilla Güneş, “Artık tüm iyileştirme isteklerini daha hızlı gerçekleştiriyoruz. HAVELSAN, Barış Kartalı için son 4 yılda 3 ana sürüm çıkardı. Bunları uçaklara entegre etti. Başarıyla bu işleri tamamladık. Örneğin; Elektronik İstihbarat Sistemini bir ana yüklenicimiz ile birlikte ortak değiştiriyoruz. Bunun devamı gelecek” diyor.

Daha Büyük Modernizasyon

Barış Kartalı’nın hedeflenen ömrü 2035 yılı. Yaşanan olaylar, güncel gelişmeler nedeniyle uçakların sürekli göreve hazır olması gerekiyor. Barış Kartalı uçakları, bir çok NATO görevine katılıyor. Bu nedenle NATO kaynaklı güncellemeler yine HAVELSAN ekibi tarafından kısa sürede gerçekleştiriliyor. 

Videonun tamamını elemek için tıklayın

 

Güneş, gelişmelerle ilgili olarak “Bu yıl için daha kapsamlı bir modernizasyon konusunda bir gelişme olacağını tahmin ediyoruz. HAVELSAN olarak projeye hazırız” diyor.

E-7’ye artan talep

E-7’ye artan talep de dikkat çekici. Avustralya ve Türkiye’nin ardından Güney Kore projeye dahil olmuştu. Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ardından ABD Hava Kuvvetleri de E-7’nin müşterileri haline geliyor. HAVELSAN bu konuda uzun yıllardır elde ettiği tecrübeyi yurtdışına taşımayı hedefliyor.

Sistemin siber saldırıya açık olup olmadığı ise en çok merak edilen konulardan biri. Güneş, sistemin havada siber sisteme kapalı olduğunun, yerde ise sistemlerin dışarıya kapalı olduğunun altını çiziyor.

Envanterde 4 uçak var

Proje 2003’te başladığında 4 uçak alımı planlanmıştı. E-7 teslimatları 60 ayda gerçekleştirilecekti. Boeing, Avustralya için uyguladığı projenin bir benzerini Türkiye’ye vermeyi hedefliyordu. Ancak o yıllarda Avustralya E-7’leri, ağırlıklı olarak kıtanın etrafındaki deniz trafiğinin takibi görevini yapıyordu. Türkiye’nin isterleri çok daha kapsamlı ve farklıydı.

Bu durum projenin sarkmasına neden oldu. İlk uçak 2014’te teslim edilebildi. 

Güneş, gecikmede HAVELSAN’ın hiç bir etkisinin olmadığını söyledi. 

Proje HAVELSAN’a neler kattı

Bu proje sayesinde HAVELSAN bir çok yeni yeteneğe kavuştu. Uçakların hizmete girmesinin ardından güncellemeler ve modernizasyonlara katıldı. Hedef bu tecrübelerin yeni projelerde yerli imkanlar kullanılarak gelecek nesil milli platformların oluşturulması.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu