Azerbaycan’ın ‘ASELSAN HAKİM Merkezi’ Bakü’de açıldı
ASELSAN tarafından hayata geçirilen HAKİM Projesi kapsamında; Azerbaycan Savunma Bakanlığı’na bağlı Hava Kuvvetleri Komuta Merkezinin açılışını yapıldı. Açılış, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından gerçekleştirildi.
İki Cumhurbaşkanı, ASELSAN tarafından hayata geçirilen HAKİM Projesi Hava Kuvvetleri Komuta Merkezi’nin açılışını yaptı ve merkezde incelemelerde bulundu. Erdoğan ve Aliyev, daha sonra merkez hakkında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’dan bilgi aldı.
İki devlet, tek millet, tek hava sahası
SavunmaSanayiST tarafından edinilen bilgiye göre; HAKİM Projesi sayesinde Türk ve Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin ortak hava sahası kontrol bölgesi, Ege Denizi’nden Hazar Havzası’na kadar uzanacak.
İki ülkenin hava kuvvetleri, birbirleriyle radar iz bilgilerini paylaşarak, çok geniş bir alandaki taktik hava resmine sahip olacak.
HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi
HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi, farklı tipte ve yetenekteki sensörlerden aldığı verileri kıymetlendirerek Tanımlanmış Hava Resmini oluşturan, sahip olduğu tehdit değerlendirme ve av/silah tahsis algoritmaları aracılığıyla Silah Sistemleri ve Av Uçakları üzerinden Hava Görev Kontrol faaliyetini yürüten, gerçek zamanlı karar destek fonksiyonları ile taktik ve operasyonel seviyede Hava Sahası Kontrol faaliyetlerini icra etme imkanı sağlayan milli hava komuta kontrol sistemi.
Değişik tipteki sensörlerden aldığı verileri ileri seviye füzyon algoritmaları ile işlemekte, operatörlere hava resmi ile ilgili teşhis önerileri sunmakta ve tanımlanmış hava resmi oluşturmakta.
Tanımlanmış Hava Resminde yer alan tehdit unsurlarına karşı, ileri seviye tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritmaları kullanılarak önleme uçakları, insansız hava araçları, karadan havaya füze sistemleri ve namlulu silah sistemleri ile hava sahası kontrol görevinin etkin bir şekilde icra edilmesi için gerekli karar destek unsurlarını sağlamakta.
Modüler ve genişletilebilir mimarisi sayesinde envanterde mevcut olan ve gelecekte envantere alınması planlanan sistemler ile tam uyumlu çalışma yeteneğine sahip olacak.
- Ağ Destekli Sensör Kontrol Yeteneği
- Sensör Veri Yönetimi
- Plot Füzyon ve İz Korelasyon Algoritmaları
- Tanımlanmış Hava Resmi Oluşturma
- ATO/ACO/Uçuş Planı/İstihbarat Temelli Teşhis
- Yöntemsel Hava Sahası ve Hava Trafik Kontrolü Yeteneği
- Tehdit Değerlendirme ve Av/Silah Tahsis Algoritmaları
- Entegre Silah Angajman kabiliyeti ve Ağ Destekli Silah Kontrolü
- Hava-Hava & Kara-Hava Önleme Geometrisi Oluşturma
- Av Uçaklarının Pozitif ve Yöntemsel Uçuş Kontrolü
- Dış Sistemler (Diğer Harekât Merkezleri, Deniz, Hava ve Kara Unsurları) ile Entegrasyon