ÇevreEkonomiHavacılık Endüstrisi

Boeing CEO’su Calhoun: SAF yakıt pahalıya mal olacak

ABD’li imalatçı Boeing’in CEO’su Dave Calhoun, iklim dostu bio- yakıtların ‘jet yakıtlarının fiyatına asla ulaşamayacağı’ uyarıda bulundu. Sektör liderinden gelen bu açıklama ise havacılık sektörünün karbon emisyonunu azaltma hayalleri şok yarattı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre havayolu şirketleri, sürdürülebilir havacılık yakıtları (SAF) olarak adlandırılan, yemeklik yağ ve bitkiler gibi gıda atıklarından üretilen yakıtların, bugünün uçaklarında kullanılan Jet A benzeri yakıtların yerini almasını ve karbon salınımını hızlı bir şekilde azaltmasını bekliyordu.

Ancak Financial Times’ın haberine göre ise SAF şu ana kadar havacılıktaki yakıt sarfiyatının yüzde 1’inden azını karşılayabiliyor ve geleneksel jet yakıtının en az iki katı fiyata işlem görüyor.

‘Jet A fiyatına ulaşacağımızı sanmıyorum’

Boeing CEO’su Dave Calhoun konuyla ilgili açıklamasında, “Ölçek yaratacağız ve daha ekonomik hale geleceğiz. Ancak Jet A fiyatına ulaşacağımızı sanmıyorum. Bunun mümkün olabileceğini de düşünmüyorum” dedi.

Calhoun SAF yakıtlarla ilgili açıklamasında, “Çok daha olumlu ve önemli bir etki yaratacaktır” ifadelerine yer verdi ancak köklü bir değişim yaşanmasını beklemediğini de sözlerine ekledi.

Calhoun’un yorumları, sektörde yaşanan zorluklara yönelik endişeleri yansıtıyor. Zira havacılık endüstrisinin karbon sıfır hedefleri kıtalararası seyahatleri çok daha zorlu hale getiriyor.

Petrol çağının en önemli başarılarından birisi bu seyahatleri çok daha kolay hale getirmesiydi.

Boeing, yüzde 100 sürdürülebilir yakıtlı uçakları 2030’da teslim edecek

‘SAF üretmenin ucuz bir yolu yok’

Energy Aspect’in Enerji Geçişi Araştırmaları Başkanı Robert Campbell, CEO’nun yorumlarına ilişkin açıklamasında, “Biraz yüksek sesle konuşuyor. SAF üretmenin ucuz bir yolu yok. Eğer böyle bir yol olsaydı bunu çoktan yapıyor olurduk” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin SAF üretiminde vergi imtiyazları sağlaması Biden yönetiminin geçen yıl kabul edilen kapsamlı Enflasyonu Düşürme Yasası’nda kabul edilen temiz enerji sübvansiyonları arasındaydı.

Avrupa Birliği de Avrupa’daki havalimanlarında jet yakıtı yerine SAF kullanım hacimlerinin artırılmasını talep ediyor.

2021 yılında hedef belirlendi

Dünyanın en büyük havayollarını içeren bir ticaret örgütü Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için 2021 yılında hedef belirledi. SAF kullanımının bu hedefin yüzde 65’ini oluşturacağı düşünülüyor.

Ancak British Airways eski CEO’su Willie Walsh bu süreçte hava taşımacılığının çok daha maliyetli olacağı konusunda uyarıyor.

‘Korkarım ki kendilerini kandırıyorlar’

FT’nin geçen hafta düzenlediği bir etkinlikte konuşan Walsh, “Bu hedef ulaşılabilir. Ancak net karbon sıfıra geçişin maliyetinin düşük ya da fark edilemez ölçekte olacağını söyleyen herkes korkarım ki kendilerini kandırıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Enerji veri sağlayıcısı Argus Media’ya göre, cuma günü itibariyle SAF’nin ABD’deki fiyatı galon başına 6,83 dolardı. Bir galon jet yakıtı ise 2,34 dolardan işlem görüyordu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu