Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) mühendis ve teknisyenlerinin ürettiği AKSUNGUR çift motorlu İHA, şu ana kadar sahada 1000 saati geçti.
Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ve silahlı ve silahsız olarak gerçekleştirdiği uçuşlarda havada kalış rekoru kıran AKSUNGUR İHA, sahada görev yapmaya devam ediyor. ANKA platformundan yola çıkarak 18 ay gibi kısa sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirme kapasitesine sahip AKSUNGUR İHA, sahip olduğu SATCOM faydalı yükü ile görüş hattı ötesi operasyon esnekliği sağlıyor.
İlk uçuşunu 2019 yılında yapan AKSUNGUR; bugüne kadarki süre zarfında tüm Platform Doğrulama Yer/Uçuş testlerini, başarıyla gerçekleştirildi. İHA’ya; 3 farklı EO/IR Kamera, 2 farklı SatCom, 500lb sınıfı TEBER ve KGK Güdüm Kitleri ve Yerli Motor PD170 sistemini entegre edildi. Tüm bu çalışmalara ek olarak 2021 yılı ikinci çeyreğinde ilk saha görevine başlayan AKSUNGUR, 1000 uçuş saatini geride bıraktı.
ANKA’dan farklı olarak, güdüm kontrol sistemi, yapısalı, uçuş mekaniği, iniş takımları, motor ve yakıt sistemi gibi tüm uçak sistemleri gibi birçok özelliği baştan tasarlanan AKSUNGUR, tam mühimmat kapasitesiyle ilk kez yaklaşık 28 saat havada kalarak, büyük bir heyecana neden oldu. Başarısını 49 saatlik bir uçuşla taçlandıran insansız hava aracı, TUSAŞ tesislerinden kontrol edilerek, 12 MAM-L ile gerçekleştirdiği uçusun yanı sıra, 49 saatlik uçuşunda ise Roketsan tarafından geliştirilen TEBER güdüm kitli mühimmatla ilk test atışını yaptı.
AKSUNGUR, 20 bin feet irtifada yaptığı bu uçuşta rotasını ay ve yıldız şeklinde oluşturarak, şanlı bayrağımızı gökyüzüne çizdi.