Deniz Kuvvetleri

Deniz Kuvvetleri’nin ‘kulağı’ TCG Ufuk hizmete giriyor

Türk Deniz Kuvvetleri’ne önemli bir güç katacak milli olarak üretimi tamamlanmış TCG Ufuk bugün gerçekleştirilecek törenle hizmete giriyor. Test ve Eğitim Gemisi olarak adlandırılan TCG Ufuk için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı tören ile Tuzla’da İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde tören düzenleniyor. Gemi, dinleme ve sinyal istihbaratı amaçlı kullanılacak.

TCG Ufuk, MİLGEM ile aynı tekne formu üzerine inşa edildi. Gemi, 9 Şubat 2019 tarihinde denize indirildikten sonra donanımı konusunda çalışmalar başladı. Test ve eğitimin yanı sıra gemi SIGINT olarak adlandıran Sinyal İstihbaratı amaçlı özel donanıma sahip. Gemi özellikle Karadeniz, Ege ve Akdeniz’deki özel görevlerde kullanılabilecek. 

Geminin boyu 99,5 metre. 14,4 metre azami genişliği, 2 bin 400 ton deplasmanı ve 3,6 metre su çekimiyle TCG Ufuk’a ayrıca 10 ton ağırlığına kadar helikopterler de inip kalkabilecek.

Ana yüklenici STM

STM ana yükleniciliğinde inşa edilen TCG Ufuk’un komuta kontrol, elektronik sistemler ve test eğitim sistem donanımları ASELSAN tarafından sağlandı. Gemi, ağır iklim ve deniz şartlarında, uluslararası sular dahil 45 gün kesintisiz seyir yaparak milli güvenliğe yönelik tehditleri anında tespit edebilecek.

Önleyici istihbaratın, özellikle sinyal istihbaratının önem kazandığı bugünün dünyasında TCG Ufuk, Türk Deniz Kuvvetleri’nin çok büyük bir boşluğu dolduracak. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu