Haberler

Air France’ın A330 kazasında dosya yeniden açıldı

Şeref SEZGİN

Air France Havayolları’na ait Airbus A330 tipi yolcu uçağı 2009 yılında taşıdığı 228 yolcu ve mürettebat ile Brezilya’dan Fransa’ya uçarken Atlantik Okyanusu’na düşmüştü. Kazadan kurtulan olmamıştı. 13 yıl sonra kapatılan dosya için yeniden mahkeme süreci başlatıldı.

Air France, 2009’da Rio’dan Paris’e giderken Atlantik’e düşüp  228 kişi yaşamını kaybetmişti. Fransa mahkemelerinde 13 yıl sonra Airbus ve Air France önümüzdeki hafta Paris mahkemesinde kasıtsız adam öldürmekten yargılanacak.

En pahalı kara kutu kurtarma operasyonu

Kazadan sonra kara kutuların bulunduğu yerin tespiti yapılmıştı. Ancak okyanus dibine ulaşmak ilk etapta mümkün olmamıştı. Airbus sponsorluğunda iki yıllık aradan sonra özel insansız robotlar dalış gerçekleştirdi. İki yıllık aramasından sonra kara kutulara ulaşıldı.

Air France’ın 447 sefer sayılı uçuş, 1 Haziran 2009’da Rio de Janeiro’dan Paris’e giderken ekvator bölgesindeki fırtına esnasında uçak kaybolmuştu.

Kara kutu verilerinde:Airbus  A330’un kara kutularında  iki yıllık bir araştırmadan sonra, Fransız araştırmacılar, pilotların buzlu sensörlerden gelen geçici veri kaybını yanlış idare ettiğini ve 205 tonluk jeti uyarılara yanıt vermeden aerodinamik bir duraklama ile serbest düşüşe girdiğini bulmuşlardı.

Ancak BEA kaza ajansı, Air France’ın kazadan önce artan buzlanma olaylarıyla ilgili endişelerini Airbus’a iletmişti. Uzmanlar, pilot veya sensör hatasının yanı sıra düzensiz görüntüler veya yorgunluğun göreceli rollerinin tarihi denemenin anahtarı olacağını söylüyor.

Dosya kapatılmıştı ve… dava yeniden Fransa’da mahkemelerinde

Kazadan 10 yıl sonra Eylül 2019’da tüm suçlamalar düşürüldü. Financial Times tarafından bildirildiğine göre, soruşturma yargıçları

“Bu kaza, açıkça daha önce hiç meydana gelmemiş ve bu kazadan önce algılanamayan tehlikeleri ortaya çıkaran unsurların bir araya gelmesinden kaynaklanıyor” dediler.

Havacılık tarihi için önemli bir mahkeme

Pazartesi günkü açılış duruşması, Fransız şirketlerinin bir uçak kazasının ardından bireyler yerine “kasıtsız adam öldürme” suçundan ilk kez doğrudan yargılanmasına işaret edecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu