Haberler

ABD Türkiye’ye F-35’leri geri verir mi?

ABD aldığı kararla Rusya’dan S-400 hava savunma sisteminin teslim edilmesiyle birlikte Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı. Üretilen 6 uçak da Amerikan Hava Kuvvetleri’ne aktarımı onaylanmıştı. Akademisyen-Gazeteci Soli Özel’in konuğu olan Emekli Büyükelçi Namık Tan, önümüzdeki dönemde ABD Başkanlık seçimlerinde Biden’in seçilmesi durumunda F-35’lerin geri gelebileceğine dikkat çekti.

Namık Tan, ABD seçimleri ile ilgili olarak “Normal seyrinde ilerlerse Donald Trump kazanırsa ne olacağını kestiremiyorum. John Biden kazanırsa ilişkilerin her iki ülkenin lehine sonuç vereceğine inanıyorum. Hatta F-35’ler geri gelebilir. S-400’ler konusunda bir çözüm olabilir” dedi.

S-400 konusunda NATO anlaşmasına dikkat çeken Namık Tan, “Biz bütün NATO toplantılarında eski Sovyet döneminden kalan silahların veya sonrasında Rusya tarafından üretilen üretilen sistemlerin NATO içinde dahil edemeyeceğimizin altında imzamız var. S-400’ü NATO sistemine dahil edemeyiz ama kendi amaçlarımız için kullanabiliriz. Zaten NATO kurumsal olarak da bunu anlayışla karşılıyor” dedi.

Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerde en büyük tıkaçın S-400 olduğunu belirten Emekli Büyükelçi Namık Tan, “Ben iyimser olmak istiyorum. Aksi takdirde düşünemiyorum. İlişkilerin önündeki en büyük tıkaç S-400. Sistemi, kendi kendinize kullanabiliriz ama ısrarla NATO içine dahil etmek veya kullanmayacağınız yerde ısrar etmek bize kaybettirir” diye konuştu.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Sayın büyükelçim meselenin (teknik tarafından bahsediyorum) sadece S400’ün NATO sistemine entegrasyonu değildir. Entegre olmazsa bu NATO ya bir şey kaybettirmez, sadece biz sistemin yeteneklerini tam kapasite kullanamayız, o kadar. Mesele S400 gibi bir sistemin aynı zamanda tabiri caiz ise “bir kayıt cihaz”ı olmasıdır. Dolayısıyla F-35 in (ve tüm uçan sistemlerinizin) radar izlerini kaydedecektir. Bu son derece önemlidir ve tehlikelidir. Örneğin Suriye’de olduğu gibi S400 Rus Hava Kuvvetlerinde F-35 ise İsrail de olsa sorun değildir bu. Zira bu kayıt cihazı bazı “sesleri”(mecaz manada) kaydeder ama bu sesleri çıkartan adamın bu sesleri çıkartırken sağlık durumu nedir, koşuyormudur, oturuyormudur, amuda mı kalkmıştır, yüzü doğuya mı batıya mı dönük bilemez. Ancak “aynı hava kuvveti” bünyesinde uçuyor ise S400 F-35 in hangi şartlarda(irtifa, sürat, açı, hava basıncı, nem oranı vs) nasıl iz bıraktığını bileceğinden bu F-35 in BÜTÜN sırlarının yani düşük görünülürlük olgusunun(Stealth) S400 tarafından kayda alınması ve bu sistemin bakımı Rus teknisyenler tarafından yapılacağı için F-35 in tüm zayıf ve kuvvetli yanlarının Rusya tarafından öğrenilmesi demek. İşin siyasi boyutu bir yana teknik olarak önümüzdeki 30-40 sene hava kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturacak olan başta amerika omak üzere ülkelerin bunu kabul etme şansı “haklı olarak” yok! Aslında duygusal değil azıcık mantığımızla düşünsek F-35 aldığımızda aynı tehdit bizim içimde geçerli olacak;! Hatta geçtim F-35’i, örneğin bir SOM füzemizin de tüm radar izi Rusların eline geçmiş olacak. Bunu anlamak bu kadar mı zor da son 3,5 senedir dilimizde tüy bitti yapmayın etmeyin diye. ABD ye mesaj vermek istiyorsanız haklısınız, verelim, Rusya’ya uçaklarını düşürdük diye $2,5 milyar tazminat ödeyeceksek ödeyelim, ama bu S400 ile olmaz. Aynı miktarlık örneğin T-90 tankı alalım Ruslardan. Buna kimsenin diyecek bir lafı olmaz. Zira bu NATO sistemlerine bir tehdit değildir, ekonomik bir mesajdır sadece. Ama S400 resmen haklıyken haksız duruma soktu bizi! Akıl ve mantık yerine duygularla “ver mehteri” diye giden toplumların sonu tarihte pek hayırlı olmamıştır. bakalım sonuç nedir;
    1)F-35 gibi şu andaki en gelişkin silah sistemini alamadık
    2)TCG Anadolu’yu uçaksız bıraktık çünkü F-35B nin alternatif yok
    3)o ya da bu nedenle S400 ü aktif edemedeik
    4)Aktif etsek bile S400 gibi gelişkin bir sistemden HSS ağımıza entegre edemeyeceğimiz için 100% kapasite ile yararlanmamız imkansız. 5)$2,5 milyar daha arttı dış borcumuz 6)F-35 projesindeki iş payımızı azaltmaya hatta ortadan kaldırmaya çalışıyorlar

    Eeee… biz bu haltı niye yedik??????
    Birisi artık çıkıp bunun bize olan getirisini “ver mehteri”, “hüloğğğğ” ya da “haYin” falan demeden anlatsın lütfen de bizde öğrenelim

    1. O kadar yazmışsın boş yapmışsın. Büyükelçi de boş yapmış. Her ne kadar trump sıkıntılı biri de olsa biden bizim için daha tehlikeli. Tabi siz erdoğan gitsin de nasıl giderse gitsinciler vatanın ne türlü bir tehlike altınds olduğunu görmek istemiyorsunuz.

  2. Meseleye baktığınız çerçeveye göre çok güzel başlık atmışsınız… Bizce asıl soru şu olmalı Türkiye tekrar f35 peşinden koşmalı mı? Tamamıyla dışa bağımlı online bir oyuncak mı ? Dışa bağımlı derken bütün üretici ülkelerden bahsediyoruz biriyle sorun yaşarsanız uçakların parça tedarik zincirinde problem yaşarsınız. Savaş zamanı da anca gömersiniz. Online derken yakıt ve parça ömür bilgisine kadar ABD deki merkez ile paylaşan bir sistemden bahsediyoruz. Ne kadar güvenle uçabilirsiniz?

    F35 baştan girilen yanlış bir projedir. Havacılık sektörümüze kattıkları tartışılmaz (hükümetin de tüccar kafasıyla askerin ise stealth havasıyla kapıldıgı bir yanlış) ancak bu şantaja dönüşen hava kuvvetlerinin uçak ihtiyacına dönüştü. Bahane S400 olmasa Doğu Akdeniz olurdu kuzey Suriye olurdu. Düşmanı çok olan bağımsızlığı zorlamalıdır.
    Yapılan temel yanlışta çok konuşulmasasa havacılıkta benimsenen Güney Kore modeli kfx f35 kombin yapıyorlar biz de tfx f35 yapalım gibi örnekleri var. Peki ne oldu onların aldıgı desteği biz alabildik mi asla yeterli kaynağı ayırabildik mi hayır partner bulabilecek miyiz sanmıyorum. Başkalara bakmak yerine önümüze coğrafyamıza baksak. Sorunlarımızı ihtiyaçlarımızı değerlendirip doğru analiz edilmiş projeler yaptıkça (İHA, roket denizcilikte aldığımız mesafe ortada) bu bu dar boğaz aşarız.

    Tr nin ne ihtiyacı var acil f4 yerine (terminator modernizasyonu dan sonra immortal modernizasyonu yapmazsak:) Ağır Bombardıman uçağı ve 10 yıl içinde önleme avcı uçağı. Bize teslimi yıllar önce yapılması gereken uçaklardan değil 6 tane 2 filo hemen teslim edilse anca derdimize derman olur. (Ki f35 ne kadar f4 ün attığı bombaları taşır atar gövde içinde o görevleri sırtlar tartışılır.) ABD gelin size f35 e geri alalım dese bile yok bizim tadımız kaçtı mümkünse üretimde olalım uçaklar sizin olsun iyilik yapıyorsanız bize 2 filo f15 verin 1 filo da F16 blok 70 (verir mi vermez)
    Hayaller ve yanlışları bir kenara alır şimdiye bakarsak Tolga beyin dediği gibi havacılıkta kurtuluş savaşımız olan yerli uçağımızla odaklanmalıyız. Havacılıkta tedarik zincirine ve üretime giren firmaları çeşitlendirmeliyiz. Denenmemiş yolları denemek için güç bulmalıyız. Sıkışınca bizden daha yaratıcı bir millet yoktur.

    s400 çalıştı mı depoda mı tartışmaları bir yana. Türkiye s400 ile sadece bir hava savunma sistemi almadı müttefik olduğu düşmanlarına karşı bir kalkan aldı. Ankara’ya kurdu sizce kurulacak başka acil ihtiyaç yer yok muydu? Olası bir istilada son kaleyi savunması için son tercih bir silah.

  3. Türklerin parasını ödediği uçakları, süper terörist amerika hem gasp ediyor hemde geri verebiliriz diyerek havuç gösterip bizi oyalıyor. Eğer parasını ödediğimiz hâlde dünyayı ayağa kaldırarak vermeyeceğim dediği uçakları, Türklerin f35’den çıkartılmasından sonra oluşan mali yükü kaldıramayıp geri veriyoruz derse abd itibarını kaybeder. Akp’de bunu kabul ederse, trump’dan bile daha itibarsız olur ve ikinci bir papaz brenson vakasını kaldıramayıp iktidardan düşer. Eğer abd f35’leri vermezse, bir tazminat ödemek zorunda kalır. Ödemezse ve Türk parasını açıkça gasp ederse, bu seferde kimsenin abd’den silah alacak güveni kalmaz. Ben f35 yerine, tazminat ödemesini ve tazminat olarak dikine iniş kalkış yapabilen jet motorunun tüm haklarını vermelerini istiyorum. f35 balonunu zaten hiç sevmiyordum. Bu alis diye kısalttıkları bulut sistemiyle göbekten ab+d’ye bağlanıyorsun, çıkmak istesen de çıkartmazlardı. Alsınlar f35’lerini kıçlarına soksunlar, bize TCG amfibi Türk hücum gemilerimizde kullanabileceğimiz, üretim/kullanım/satış konusunda sorun olmayacak şekilde F35B için Yak-141’den aldıkları stovl motorunun tasarım verilerini devretsinler yeter. Böylece Türk mühendisleri TFX’in dikine iniş kalkışlısını da yapar ve f35b için hazırlanan kısa piste sahip amfibi Türk hücum gemilerimizi iha/siha gemisi yerine TFX-B gemisi olarak kullanabiliriz. Kısaca ben iktidar olsam, s400’lerin ikinci sevkiyatını da alıp Türk hava savunmasının uzun menzilli füze kalkanı ihtiyacını sağlar ve abd’yi rezil ederek dış mihraklara karşı dik durduğumu gösterir, tazminat olarakta stovl motor tasarımını alıp yeni nesil Türk muharip uçak çalışmasını hızlandırarak hem TFX hemde TFX-B’yi yapar ve dünyaya tanıtarak, Azerbaycan Türkleri gibi Türk ülkeleri ve Pakistan başta olmak üzere kardeş ülkelere uçağımı satar, çinle sorun yaşayan ve rusya ile abd’ye de güvenmeyen güney asya ülkelerine de güzel bir alternatif sunarak yeni nesil Türk savaş uçağını satar ve Türk sanayisinin daha da geliştirilmesini sağlar böylece hem Türk savunmasını yabancı egemenliğinden kurtarıp güçlendirir hemde trilyon dolarlık silah pazarında yeni bir alternatif olarak çıkıp pastadan payımı alırdım. Tabi bunu yapacak sağlam bir iktidar gerekiyor. Bakalım ya gasp edilen f35’leri alıp akp’den kurtulacağız yada tazminat olarak stovl motorunu alıp Türk muharip uçak çalışmasını bir adım daha öteye getirmiş olacağız. En son ihtimalde gecikmelide olsa ödediğimiz parayı alır, yeni nesil Türk uçağı çalışmasını hızlandırırız. Her hâlükârda kazanan taraf Türkler olacaktır. Valla bu trump bulunmaz nimet. Adam önce çin ile tartışıp ambargo koyarak huewinin google’den kurtulmasını sağladı, sonra da Türklerle takışıp ambargo koyarak Türk sanayisinin gelişmesini hızlandırdı. Nasıl ki Türk düşmanları, Türk milletinin başından bu ağzı dualı iktidarın gitmesini istemiyorlarsa, bende abd’nin başından bu sarı kafa trump’un gitmesini istemiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu