Genel HavacılıkTolga Özbek

20 adet AT802 yangın söndürme uçağı alınıyor

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından yapılan çalışma sonrasında Orman Genel Müdürlüğü’ne yangın söndürme operasyonunda kullanılması için ABD’den 20 adet AT802 tipi tek motorlu uçak alınıyor. İlk 4 uçak, 28  Nisan’da yapılacak törenle teslim edilecek

SSB son bir yıldır yangın söndürme uçak ve helikopter kiralama ihale çalışmalarını üslenmişti. Geçen yıl başlatılan çalışmalar sonrasında yeni bir filo yapısına geçilmişti.

Çalışmaların ikinci aşamasını ise kalıcı bir filo için uçak ve helikopter temini oluşturuluyor. İlk aşamada acil müdahelede hızla operasyon yapılması için tek motorlu uçaklar konusunda çalışma tamamlandı.

Fiyatı 4 milyon dolar

www.tolgaozbek.com sitesinin özel haberine göre, ihalede ABD merkezli Air Traktör şirketinin tasarımı olan AT802 tipi uçaklar seçildi. Geçen yıl orman yangın söndürme uçak filosu için AT802’lerden kiralama gerçekleştirilmişti. Fiyatı yaklaşık 4 milyon dolar olan uçaklardan toplam 20 adet alınmasına karar verildi.

İşletmesi Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak filo için ‘amfibik’ yani hem suya hem de karaya inebilen model tercih edildi. Bunun için uçağın altında 2 adet float olarak adlandırılan suya iniş için sistem yer alıyor.

Tolga Özbek yangın söndürme filosunu anlattı

 

Su kapasitesi 3 bin litre

Uçakta, Pratt&Whitney Canada imalat P&W PT6A-67F serisi, 1600 beygirlik motor bulunuyor. Uçak kokpiti iki kişilik. Önde uçuşu yapan pilot, arkada da gözlemci pilot uçuyor.

Motorun hemen arkasındaki bölümdeki depoda AT802 toplam 3028 litre su veya yangın söndürme sıvısı taşıyabiliyor.

İstenildiğinde gece görüş sistemleri ile pilot uçabiliyor. AT802’nin menzili ise 1.287 kilometre. Havada seyir hızı ise saatte 149 knot.

Uçak, amfibik olduğu için göl veya denizlere inebiliyor. Ancak yüksek dalga veya rüzgar limitlerinde operasyonun yapılmasında sorun çıkabiliyor.

Pilot eğitimi

Seçilen pilotlar eğitimi tamamlandı. Plana göre 28 Nisan’da ilk 4 uçak teslim edilecek. Daha sonra sayı artacak. Hedef iki yıl içinde tüm filonun Türkiye’ye teslim edilmesi.

Orman Genel Müdürlüğü, filosuna bir de B350 King Air tipi komuta kontrol uçağı da ekliyor. ABD merkezli Beechcraft şirketini ürünü olan çift motorlu uçak, taşıdığı kamera sisteli ile yangın gözlem ve havadan komuta kontrol amaçlı kullanılacak.

THK uçakları da gündemde

Halen Türk Hava Kurumu’nun elinde olan CL-215 uçakları için de TUSAŞ devrede. Üç yıllık anlaşmanın ilk yılı dolarken bakım konusunda TUSAŞ çalışmalara geçen yıl olduğu gibi destek veriyor. Bu uçakların en kısa sürede planlamaya alınarak turboprop takılması, yeni nesil avionik sistemlere kavuşması ile en az 20-30 yıl daha uçurulabilecek. Bu konu için TUSAŞ çeşitli girişimlerini de sürdürüyor. (Özel Haber-Kaynak gösterilerek kullanılabilir)

 

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu