Genel Havacılık

Cengiz Havacılık Falcon 6X değil Gulfstream G650 aldı

Önceki gün ilk defa tolgaozbek.com sitemizde yer alan Fransız imalatçı Dassault tarafından fabrikadan çıkartılan Falcon 6X’in ilk siparişi Cengiz İnşaat’ın verdiği iddia edilmişti. Cengiz İnşaat’ın liste satış fiyatı 47 milyon dolar olan Falcon 6X değil, 65 milyon dolar olan Gulfstream G650 siparişi verdiği ortaya çıktı. 

Cengiz Holding’in portföyünde bulunan Cengiz Havacılık, iş jeti sektörüne 2008’de satın aldığı Dassault imalatı Falcon 2000LX ile girdi. Çift motorlu uçağını daha sonra aynı imalatçının üç motorlu uzun menzilli Falcon 7X ile 2018 yılında değiştirdi.

Mehmet Cengiz’in sahip olduğu Cengiz Havacılık, aynı zamanda 2013’te Falcon 5X özel jeti siparişi vererek ilk müşterisi olmuştu. Hatta Mehmet Cengiz, Dassault tarafından yapılan lansman programına da katılmıştı. Safran imalatı motor kullanacak Falcon 5X projesi ile Dassault çift motorlu uçağı uzun menzilde kullanmayı hedeflemişti.

Ancak Safran’ın motorda sunduğu hedefleri tutmaması üzerine 2017’de programı iptal etti. Programın sona ermesinin ardından Cengiz Havacılık da siparişini iptal etti.

Dassault, uçağın gövdesini bir metre uzatıp motor olarak Pratt&Whitney Canada’ya döndü. PW800 motorlarının kullanılmasına karar verildi. Uçağın önümüzdeki yılın başında ilk uçuşunu yapması planlanıyor. Teslimatlar ise 2022’de başlayacak. Falcon 6X’in menzili 10bin 200 km.

ŞUBAT AYINDA YENİ UÇAĞI GELİYOR

Cengiz Havacılık, Falcon 7X uçağının yerini alacak Gulfstream G650’yi Şubat 2021’de alacak. Cengiz Holding, Acıbadem’den sonra ultra uzun menzilli iş jetini kullanacak ikinci grup olacak. Amerikan Gulfstream şirketi tarafından tasarlanan uçağın menzili 12 bin 964 kilometre ila 13 bin 890 km arasında değişiyor. Uçağın liste satış fiyatı ise 65 milyon dolar.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu