Haberler

19 yaşındaki kadın pilot rekor kırdı

19 yaşındaki Belçikalı pilot Zara Rutherford, son 5 ayını tek başına dünya çapında uçarak geçirdi.

Rutherford, yolculuğuna başladığı Kortrijk kentine iki rekorla indi: mikro hafif bir uçakla dünyanın çevresini dolaşan en genç kadın ve dünyanın çevresini tek başına dolaşan en genç kadın.

Bununla birlikte Rutherford, pilot olmak isteyen kız çocuklarına örnek olmak istediğini söyleyerek yaşadıklarını anlattı.

19 yaşındaki Belçikalı pilot, “uzun bir beş aydan” sonra eve dönmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

Rutherford, sözlerine şöyle devam etti:

“Büyürken hiç kadın pilot görmedim. Bunun her zaman gerçekten cesaret kırıcı olduğunu düşünmüşümdür. Bu yüzden daha fazla kız çocuğunu havacılığa gitmeye teşvik etmeyi ve arkadaşça bir yüz göstermeyi umuyorum. Böylece bir kız çocuğu pilot olmak istiyorsa, beni gördüğünde tek kişi olmadığını bilir.”

Bununla birlikte, genç pilotun, bugün geçen 18 Ağustos’ta yolculuğuna başladığı Belçika’nın Kortrijk kentine indi.

Rutherford, dünyanın çevresini tek başına dolaşan en genç kadın olmasının yanı sıra, mikro hafif bir uçakla dünyanın çevresini dolaşan en genç kadın unvanına da sahip oldu.

Diğer taraftan, önceki rekorun sahibi ABD’li pilot Shaesta Waiz, 2017’de dünyanın çevresini tek başına dolaşan en genç kadın rekorunu kırdığında 30 yaşındaydı.

Erkeklerdeki en genç tek başına dünya turu rekoru ise geçen yıl 18 yaşındayken yolculuk yapan İngiliz Travis Ludlow’a ait.

Rutherford’un yolculuğunu Pazartesi günü bitirmesi gerekiyordu, ancak kötü hava koşulları yolculuk sırasında birkaç gecikmeye neden oldu.

Rutherford’un dünya turu esnasında California’daki orman yangınlarından uzak durmak için çalıştı, Rusya yolculuğunda soğuk algınlığına yakalandı ve Kuzey Kore’nin hava sahasından kıl payı kaçmayı başardı.

Tüm yaşadıklarından sonra eve gitmek için can attığını vurgulayan genç kadın, “Evde olacağımı düşünmek hala garip geliyor. Aylarca uzakta olmam gerektiğini hissediyorum.

Ancak, hayalimi gerçekleştirme imkanına sahip olduğum için mutluyum. Ama gerçekten bazen çok zorlandım. Harika anılarım olduğu kadar, hayatımdan endişe ettiğim ve bunu bir daha yapmak istemediğim zamanlar yaşadım” diye konuştu.

Bunun yanı sıra eve döndüğünde bir hafta boyunca sadece uyumak istediğini söyleyen Rutherford, Eylül ayında İngiltere’de veya ABD’de mühendislik okumak için üniversiteye gitmeyi umduğunu açıkladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu