Genel Havacılık

Yangın söndürme uçak teslimat töreni ertelendi

Orman Genel Müdürlüğü filosunda görev yapacak 4 adet AT802 tipi amfibik yangın söndürme ve King Air 350 tipi Komuta Kontrol Uçağının envantere giriş tören ertelendi.

Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) Etimesgut Havaalanı’nda düzenlenecek törenin hafta sonu gerçekleştirilmesinin planlandığı öğrenildi.

OGM Havacılık Birimlerinin yer aldığı Etimesgut Türkkuşu Tesislerinde yapılması planlanan tören için tüm hazırlıklar tamamlandı, kampüs girişine yönlendirme tabelaları yerleştirildi. Ancak tören iptal edildi.

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması planlanmıştı.

 

OGM’nin geçtiğimiz günlerde teslim aldığı TUSAŞ’da imal edilen Sikorsky T70 yangın söndürme helikopteri de alanda rutin uçuşlarını gerçekleştirirken görüntülendi.

Uçak sayısı 20’e çıkacak

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından satın alınan tek motorlu AT802 uçaklarından bu yıl 4 adet teslim edilecek. Sayı önümüzdeki yıllarda 20’ye kadar çıkacak. Halen benzer uçaklar kiralık olarak sezonsal görev yapıyor.

Fiyatı 4 milyon dolar

www.tolgaozbek.com sitesinin özel haberine göre, ihalede ABD merkezli Air Traktör şirketinin tasarımı olan AT802 tipi uçaklar seçildi. Geçen yıl orman yangın söndürme uçak filosu için AT802’lerden kiralama gerçekleştirilmişti. Fiyatı yaklaşık 4 milyon dolar olan uçaklardan toplam 20 adet alınmasına karar verildi.

İşletmesi Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak filo için ‘amfibik’ yani hem suya hem de karaya inebilen model tercih edildi. Bunun için uçağın altında 2 adet float olarak adlandırılan suya iniş için sistem yer alıyor.

Tolga Özbek yangın söndürme filosunu anlattı

 

Su kapasitesi 3 bin litre

Uçakta, Pratt&Whitney Canada imalat P&W PT6A-67F serisi, 1600 beygirlik motor bulunuyor. Uçak kokpiti iki kişilik. Önde uçuşu yapan pilot, arkada da gözlemci pilot uçuyor.

Motorun hemen arkasındaki bölümdeki depoda AT802 toplam 3028 litre su veya yangın söndürme sıvısı taşıyabiliyor.

Komuta Kontrol Uçağı geçtiğimiz günlerde gelmişti

Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınları havadan takip ve kontrol amaçlı ABD’den satın aldığı KingAir 350 tipi Komuta Kontrol Uçağı geçen hafta teslimat uçuşu ile Türkiye’ye getirilmişti.

2 Mayıs’ta yapılacak törende bu uçak da OGM Filosu’na katılacak. Uçak, kamera sistemleri ile yangınların havadan takibini yaparken içindeki orman mühendisleri havadan komuta gerçekleştirecek. Yerden ve havadan hızlı bir şekilde yangının söndürülmesi için koordinasyonu yapacak.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu