Türk Savunma Sanayi

İnovasyon listesine tek giren savunma ürünü: Meteksan Drone Radarı

Meteksan Savunma, geliştirdiği ve teslimatlarına başladığı Dron Tespit Radarı ile Fast Company Türkiye dergisi tarafından yapılan “2020 Yılı Türkiye’nin En İnovatif 50 Şirketi” araştırmasında 15’inci oldu. 

Toplam 50 şirketin yer aldığı listede tek savunma ürününe sahip olan Meteksan Savunma’dan yapılan açıklamada “Türkiye’nin dijital dünyaya öncülük eden liderleri tarafından yapılan jüri değerlendirmesi neticesinde, birbirinden değerli şirketler ve yenilikçi ürünler ile birlikte bu listede yer almaktan büyük gurur duyuyoruz.” ifadesi yer aldı.

Meteksan Savunma, Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı, geniş alanları otomatik tarayarak tespit gerçekleştirebiliyor. Özellikle terör örgütleri tarafından kullanılan bu tür sabit kanat veya döner kanat sistemlere sahip droneların gözle tespit edilmesi, tehdidin boyutlarının çok küçük olması ve hava şartlarına bağlı olarak seçilebilirliğinin değişmesi sebebiyle zor olabiliyor. Öte yandan dronların gözle görülebilme mesafesinin çok kısa olması sebebiyle tehlikenin önlenebilmesi için geç kalınmış olunabiliyor. Bu nedenle mini/mikro İHA’ların uzaktan tespiti için radar sistemleri en kritik sistem olarak ön plana çıkıyor.

Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı ile 2019 yılı içerisinde imzalanan “Mini/Mikro İHA Tespit Radar Sistemi Sözleşmesi” kapsamında Meteksan Savunma Sanayii A.Ş., Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı’nı 8 ay gibi kısa bir sürede tamamladı. Teslimatlar geçtiğimiz temmuz ayında başladı. 

Ku frekans bandında düşük RF çıkış gücüyle çalışan sistem, ileri teknoloji katı hal radyo frekans tasarımına ve sayısal tabanlı radar mimarisine sahip. Özelleştirilmiş darbe sıkıştırmalı darbe doppler dalga şekli kullanan sistem, sayısal radar mimarisi sayesinde farklı dalga şekilleri ve farklı açısal dönme hızlarıyla seçilebilir etkin kullanım modları sunuyor. Retinar FAR-AD, 30 rpm dönüş hızı sayesinde tehditlerin manevralarından etkilenmiyor ve başarıyla tehditlerin takibini gerçekleştirebiliyor.

 

7 KİLOMETREDEN TESPİT

Retinar FAR-AD, anlık 40° yükseliş açısı ile aynı anda karadaki tehditleri 7 km ve havadaki tehditleri 3 km menzile kadar tespit ve takip edebiliyor. Radar, “Kullanıcı Arayüzü Yazılımı” ile takip edilen hedeflerin istikamet, 9 km’ye kadar mesafe, hız ve yönelim bilgilerini operatöre sunuyor. Tararken takip modunda takip bilgileri içinde otomatik hedef sınıflandırması yapabilen sistem, oluşan belirsizlikleri gidermek ve sınıflandırma güvenilirliğini yükseltmek için, Hedef Analiz Modu’nda detaylı algoritmalar ile sınıflandırma başarımını yükseltiyor.

Meteksan Savunma, Türkiye’de, Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi’ni geliştirip, bunları Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile birisi Asya’da diğeri ise Avrupa’da yer alan iki ülkenin kullanımına sundu.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Tebrikler,teşekkürler Bazı bilgiler detaylandirilmamali. Elimizdeki bilgilerin kopyalanması yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu