Baykar’ın jet motorlu İHA’sı
Baykar’ın yeni nesil jet motorlu İHA sistemi ile ilgili detayları şirketin Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar anlattı. MİUS olarak adlandırılan Milli Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin ilk uçuşunu 2022 sonunda yapması planlanıyor.
Azerbaycan #InnoWeek kapsamında #MilliTeknolojiHamlesi, yüksek teknoloji geliştirme ve inovasyon hakkında konuşan Selçuk Bayraktar en çok merak edilen MİUS konusunda bazı detaylar paylaştı:
“Dünya’da beşinci nesil savaş uçakları geliştiriliyor, onlar insanlı savaş uçakları ve beşinci nesilden sonra ise insansız savaş uçaklarının göreve başlayacağı söyleniyor. Bizim de aslında konsept çalışmaları çok önceden başlamıştı ama AKINCI’yı yaptıktan sonra bir taraftan da geleceğin muharebe uçakları olacak insansız savaş uçağımızı çalışmaya başladık ve ilk prototipinin uçuşunu, 2023’ten önce yapmayı hedefliyoruz”
Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin; 40.000 feet operasyonel irtifaya, 4-5 saat uçuş süresine, yaklaşık 3.5 ton kalkış ağırlığına, 1 ton mühimmat kapasitesine, turbofan itki sistemine, 0.8 Mach seyir hızına ve SATCOM Veri Ağı’na yani uydudan haberleşme yeteneğine sahip olması planlanıyor. MİUS, bünyesinde barındırdığı çeşitli faydalı yükler ile stratejik taarruz, yakına hava desteği, düşman hava savunmasının bastırılması / imha edilmesi (SEAD / DEAD) ve füze taarruzu görevlerinde kullanılacak.
Jet motorun hava girişinin üstten olmasının sakıncaları var.Üstten havada yayılan metal levha(küçük) motora girişi ile uçak düşer.JET MOTORU YAPMAYI çözmek gerekir.(bir an önce…..teknolojisi,alınır mı,çalınır mı,bulunur mu,….çok ACİL…..Yunan kaşınıyor….Savaş geliyoo9o9rr4trrrr)
Uçağın kaldırma gücü: kanat altında yüksek basınç kanat üstünde ise alçak basıncı artırarak , yükseltilir. Bence aerodinamik olarak incelendiğinde üstteki motorun hava emişi gövde üzerinde alçak basınç oluşturacak olasımdan dolayı delta kanatlı uçakta komple gövde ile beraber kaldırma gücünü positiv ettiler.
Akıl yoran ve emek veren herkese saygılarımı sunarım.
İgbat, gnat ve preatör de üstten hava kanallı. Yeni tasarımlarda burun arkasına yerleştirilen hava kanalı ile kuş çarplarında motorun minimum hasar görmesi amaçlanıyor.
Erdal bey,
Havanın üstten alttan yada yandan motora girmesinde aslında tasarım haricinde bir fark yoktur. Ancak farklı avantajlar sunabilmektedir. İnsansız hava araçlarının tasarımları günümüz itibari ile bu şekilde yapılmakta olup günümüz tasarımlarının aslında yaklaşık 20 yıl öncesine dayandığını söyleyebiliriz. Görsel efekte olsa sanırım size en net tasarım yapısını Stealt filminde görebilirsiniz. Hatta Amerikanın suan kullanmaya başladığı insansız jet savaş ucaklarının görsel olarak aynısını burada görebilirsiniz. Film 2005 yapımıdır. Keza filme kullanılan insanlı savaş ucaklarının bir kaç yıl içinde görsel olarak aynısını Amerikan ordusunda kullanılacağını düşünüyorum. F22 ler yerine yada daha gelişmiş versiyonu olarak tabi.
Emeği geçen herkesi kutluyorum
Güçlü Türkiyem e bir adım daha. Ellerinize sağlık
Emeğinize ve yüreğinize sağlık , Türkiye’mizin artık tasarlayan ve üreten mühendisleri var , nazarlardan ve kem gözlerden korusun Rabbim