Türkiye ortalaması 1,14 dolar, ASELSAN’ın 1500 dolar
Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesinin yolu, teknolojik ürün tasarlayıp bunları ihraç edebilmesinden geçiyor. Bugün Türkiye’nin ihracatta kilogram başına elde ettiği gelir 1,14 dolar. Türkiye’nin gelecek yıllar için hedefi için 2 dolar… Örneğin Japonya’da bu rakam 4 dolara kadar çıkıyor. Güney Kore’de ise 2,54. dolar.
Savunma sanayiinde bu rakam kilogram başına 97 dolara kadar çıkıyor. Ama savunma sanayiimizin en büyük şirketi haline gelen ASELSAN’da durum çok farklı. 45’inci yaşını kutlayan ASELSAN’ın bir kilogramlık ürünün ihracatı 1500 dolara ulaşıyor.
Yeni nesil haberleşme sistemlerinden hava savunmaya, yazılımdan optik sistemlere kadar farklı teknolojik ürünler ASELSAN’da tasarlanıyor, üretiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra bu ürünler dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yıl ASELSAN 6 yeni ülke ile birlikte ihracat portföyünü 70 ülkeye çıkarmış durumda…
Geçen yıl 330 milyon dolarlık ihracat yapan ASELSAN, bu yıl şu ana kadar 327 milyon dolara ulaştı. Önümüzdeki günler içinde 90 milyon dolarlık tahsilat ile birlikte toplam ihracat 417 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
İhracat, istihdama da olumlu katkıda bulunuyor. Son iki yılda 2 bin 100 kişiye yeni istihdam sağlayan ASELSAN’da halen 8533 kişi görev yapıyor. Bu insan kaynağının önemli bölümünü mühendisler oluşturuyor. Yaklaşık 5 bin kişi tamamen araştırma geliştirme bölümlerine destek veriyor.
ASELSAN’IN YENİ PROJELERİ
ASELSAN’ın geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle yeni tesislerini açtı. Bu törende Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen ve geliştirilmeye başlanan yeni sistemler de tanıtıldı.
İlk tanıtacağımız sistem, Kara SOJ-2. Kamuoyu, Suriye, sonrasında Libya ve en son da Dağlık Karabağ’da ASELSAN tarafından geliştirilen KORAL sisteminin adını sıklıkla duydu. 2016’dan bu yana envanterde olan sistem iki ana yapıdan oluşuyor.
Koral Elektronik Destek Sistemi, düşman radar yayınlarını algılayıp takip ediyor. Radarı algıladıktan sonra frekans değeri tespit ediliyor. Daha sonra ise devreye KORAL Elektronik Taarruz sistemi devreye giriyor. Düşman radarlarının sinyallerinin bozulması için karşı yayın yapıyor. Radar sistemi karıştırılıyor.
ASELSAN’ın 8X8 araçların üzerine yerleştirdiği sistem, şimdi yeni nesil tasarımla güncelleniyor. Sahadan gelen yeni bilgi ve tecrübelerle geliştirilen SOJ-2, bir öncekine göre düşman unsurlarını algılama/karıştırma ve köreltme alanında daha üstün kabiliyetlere sahip olacak. Radarların kör edilmesiyle dost uçak, İHA veya helikopterlerinin geçeceği güvenli bir koridor oluşturulacak.
KARAKULAK YÜKSEK FREKANS KESTİRME VE DİNLEME SİSTEMİ
Gerçekleştirilen törende, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine KARAKULAK Yüksek Frekans Kestirme ve Dinleme Sistemi de katılmış oldu. Karakulak, HF frekans bandı içerisinde tarama yapılması, algılanan haberleşme yayınlarının yönlerinin kestirilmesi, yerlerinin belirlenmesi, dinlenmesi, parametrelerinin çıkarılması ve kaydedilmesi işlevlerini yerine getiren bir Elektronik Harp (EH) Sistemi.
KARAKULAK, sayısal harita altyapısı üzerinde yer belirleme yeteneği bulunuyor. Sahadaki iki veya daha fazla sistemle, seçilecek uygun haberleşme altyapısı ile koordinasyonu sağlayarak hedefe ait yer belirleme yapılabiliyor.
Karakulak ile Türk Silahlı Kuvvetleri bölücü terör örgütü ile mücadele olmak üzere önemli bir sistemi envanterine katmış oldu.
CATS’DEN SONRA YENİ KAMERA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törende ayrıca ASELSAN’ın yeni bir kamera sistemi için geliştirdiğinin de müjdesi verildi.
En son Dağlık Karabağ Savaşı’nda Türkiye’nin Azerbaycan’a sattığı Bayraktar TB2’ler nedeniyle Kanada kamera ve motor konusunda bir ambargo başlatmıştı. Wescam imalatı MX-15 kamerasının yerine ASELSAN imalatı CATS kamera için testler TB2 üzerinde gerçekleştiriliyor.
CATS kamera sisteminin özelliklerini daha da ileri taşıyacak yeni nesil sistem için de çalışmalar büyük bir hızla sürdürülüyor. Daha hafif ve görüntü kalitesi de yüksek olacak sistemi ASELSAN mevcut İHA’lara uygulayacak.
YENİ PARTİ KORKUT TESLİM EDİLDİ
Tören sırasında ayrıca Korkut Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sisteminin yeni parti teslimatı da gerçekleştirildi. Dört kilometre menzilli sistem, atış radarı ile isabet oranı çok yüksek vuruş yüzdesi yakalayabiliyor. Sistem, 400 adet 35 milimetrelik mermi ateşleyebiliyor. İkili namlu dakikada 1100 mermi atış kapasitesine sahip.
KORKUT Projesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava savunma yetenekleri, tehditlerdeki gelişmelere karşı etkin savunma yapabilmek amacıyla 35 mm Parçacıklı Mühimmatı (ATOMTM) da kullanabilen namlulu hava savunma sistemleri ile güçlendirilmekte.
ASELSAN, üretmeye, yeni teknolojiler geliştirmeye devam ediyor.