Libya Vattiye üssü, Emirates ve Katar Havayolları…
Tolga Özbek, haftanın havacılık gelişmelerini değerlendiriyor…
Türkiye uzun bir süredir Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin yanında. Yapılan deniz sınır anlaşmasının ardından Libya’da oyunun kuralları yavaş yavaş değişiyor. Önce Deniz Kuvvetleri Komutanının ziyaretini sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ziyareti Libya ziyaretinin ardından Türkiye’nin deniz ve hava üssü açması gündemde.
Bu gelişmeler yaşanırken Tunus sınırına yakın Vattiye Hava Üssü’ne Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Mirage 2000 tipi savaş uçaklarının saldırısı oldu. Uçaklar Mısır’dan havalandı. BAE’nin A330 tanker uçaklarından yakıt ikmali ile Libya’yı kat etti ve yaklaşık 40 kilometre mesafeden akıllı mühimmatlar ile Vattiye Hava Üssü’ne atış yapıldı.
Libya’da hava giderek ısınıyor. Bu tür saldırılar Türkiye’nin Vattiye hava üssüne daha da güçlü ayak basmasına neden olacak gibi. Üs bir anda F-16’lar, tanker uçaklar veya E-7T Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçaklarının ana üssü haline gelebilir.
Bu gelişmenin bir de sivil havacılık tarafı var. Dubai merkezli, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük havayolu Emirates bir süre önce İstanbul seferlerinin başlayacağını davul zurna ile ilan etmişti. Sonrasında Ankara’dan izin çıkmadı. Seferler temmuz ayı sonuna belirsizlikle ertelendi. Kuşkusuz olayın THY ve Pegasus tarafı ile Fly Dubai tarafı var.
Bakalım giderek gerilen BAE-Türkiye ilişkileri bu duruma nasıl yansıyacak?
Maaş tartışması
Geçen haftaki ana konumuz THY’deki maaş tartışmasıydı. Tartışma bu hafta daha da alevlendi. Gözler sendikada. THY’nin dediğini Hava-İş imzalayacak mı? Yoksa sendika bir kaç gün önce yaptığı ciddi çıkışını sürdürecek mi?
Sadece pilotlar değil tüm personel bu gerilimden şikayetçi. Kuşkusuz bu durum sonsuza kadar böyle gitmeyecek. THY yeniden eski günlerine dönecek. Tabi tüm bunlar eski, tecrübeli, eğitimli personel ile olacak. Elinizde küskün personel kalırsa işler nasıl yürüyecek?
Bir de TGS çalışanlarının durumu var. THY ve TAV’ın ortak şirketinde 15 bir kişi görev yapıyor. Şirket personele form dağıttı. Bu yıl 2, gelecek yıl da 3 ikramiyeden vazgeçmelerini istiyor. Yüzde 30 maaş kesintisi konuşuluyor. Kesinti gerçekleşirse bu personelin önemli kısmının maaşı neredeyse asgari ücrete kadar düşecek.
THY içindeki en az maaşı alan, işleri inanılmaz zor olan TGS çalışanlarının kulakları gelecek haberde…
Qatar Havayolları günde 2 uçuşa çıktı
Katar Havayolları, 13 Haziran’dan itibaren yeniden Doha-İstanbul arasında seferlere başladı. 1 Temmuz’da da günlük seferlerini ikiye yükseltti. Önümüzdeki günlerde Ankara Esenboğa, Antalya ve Milas Bodrum uçuşları da başlayacak.
Havayolları geçtiğimiz günlerde önemli bir adım attı. Yıllardır İstanbul’da Taksim’de Sheraton Hotel’in altındaki ofisinden Levent’e taşındı. Katar’ın Türkiye operasyonunu yıllardır başarı ile sürdüren şirketin Güneydoğu Avrupa Ülke Müdürü Ferit Aksun’a hayırlı olsuna uğradığımda son gelişmeleri sordum. Önümüzdeki günlerde bu röportajın videosunu paylaşacağım.
Koronavirüs sonrasında yeni düzende Katar ilginç bir adım atmış durumda. Örneğin Kanada’da verilen Toronto uçuş izni ile şirket uçuş noktasını hizmete aldı. Bunu Avustralya’da Brisbane izledi. Katar bir yandan küçülürken diğer yandan yeni pazarlara açılıyor…