Fransa Türkiye’nin SİHA-İHA ‘diplomasisinden’ rahatsız
Fransa Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin özellikle Afrika başta olmak üzere yaptığı İHA-SİHA ihracatını mercek altına aldı. Türkiye’nin Afrika Açılımı ile bölge ülkelerine 97’si Baykar ürünü TB2 ve AKINCI olmak üzere TUSAŞ’ın ANKA ve AKINCI’sı ile 130’dan fazla İHA ve SİHA sistemi ihraç ettiğini, bu açıdan Türkiye’nin İHA diplomasisini kullanarak başta Afrika olmak üzere dünyanın bir çok ülkesiyle ilişkilerini geliştirdiğine dikkat çekildi.
Rapordan satır başları
Rapor, son 20 yıllık süreçte, Türkiye’de savunma sanayi organizasyonları ve şirketler hakkında bilgiler verdikten sonra insansız hava ve deniz araçlarının gelişim tarihini veriyor.
Raporun başlangıcında yer alan cümleler ise Türk Savunma Sanayii’nin önemi açısından Fransa tarafından şöyle vurgulanıyor:
“Türkiye’nin İHA endüstrisi ve teknoloji ekosistemi dünyadaki en dinamiklerden biridir ve hızlı evrimi ülkedeki daha geniş bir teknolojik güçlendirme çabasının bir parçasıdır. Türk hükümeti tarafından onlarca yıl önce başlatılan bu girişim, ülkenin yabancı tedarikçilere olan bağımlılığını azaltmayı, ulusal güvenliği güçlendirmeyi ve Türkiye’yi dünya sahnesinde önemli bir konuma getirmeyi amaçlamaktadır. Tarihsel olarak, Türk savunma sanayisi özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’dan ithal edilen teknolojilere ve sistemlere büyük ölçüde güvenmiştir. Bu bağımlılık, stratejik ekipman teslimatlarının askıya alınabileceği veya ertelenebileceği diplomatik gerginlik dönemlerinde özellikle sorunlu hale gelmiştir. Türkiye’nin 2000’lerden bu yana, büyük yatırımlar da dahil olmak üzere kendi savunma yeteneklerini geliştirme konusunda kapsamlı bir programı konsolide etmesi bu bağlamdadır”
Ulusal savunma sanayi
Raporda Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini almasının ardından başta ABD olmak üzere yaptırımlara uğradığını belirterek hedefin milli bir savunma sanayi oluşturulması olduğu vurgulandı.
Özellikle İHA konusunda Kanada’nın satmadığı Wescam kamera veya Avusturyalı Rotax motorları konusu örnek verilerek Türkiye’nin alternatif sistemler geliştirdiği belirtildi.
Raporda, ”Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye, yabancı teknolojilere olan bağımlılığını azaltma çabalarını hızlandırmıştır, diyen Fransız Savunma Bakanlığı Türkiye’nin savunma sanayi sektöründeki bağımsızlaşma girişimlerine sık atıflar yaptı.
Afrika’daki İHA ihracatı
Türkiye’nin Afrika Açılımı stratejisi bakımından da Türk S/İHA zeminindeki gelişmelere değinen Fransız Savunma Bakanlığı, “2019’dan bu yana, Türk insansız hava aracı endüstrisinin Afrika kıtasına en az 97 Bayraktar TB2 (sözleşmeli / görsel olarak onaylanmış ihracat) dahil olmak üzere 130’dan fazla uçak ihraç ettiği bildirildi” dedi.
Raporda Afrika konusunda “Kıtadaki müşteri sayısı resmi olarak 15 olmakla birlikte, bu sayının daha yüksek olması ve Angola, Mozambik ve Mısır gibi ülkelerin yakın zamanda TB2’leri edinmeye ilgi duyduklarını ifade etmeleriyle birlikte, potansiyel ülkeler listesinin büyümeye devam etmesi bekleniyor. Halihazırda Türk İHA’larını kullanan ülkelerin de yeni partiler satın alması bekleniyor,” denildi.
Türkiye’nin özellikle hava kuvvetleri olmayan ülkelerle temas kurarak İHA gücü oluşturulmasını teklif ettiği ve bunun başarılı olduğu belirtildi.
S/İHA diplomasi olarak anılan dış ilişkiler bağlamında Orta Doğu ilişkilerini de değerlendiren raporda “Baykar ile Riyad arasında Akıncı İHA’nın Suudi topraklarında üretilmesine ilişkin bir iş birliği anlaşmasının imzalanması, Suudi Arabistan’ın bu pazar segmentinde Türk ekosistemine doğru net bir yönelime işaret ediyor,” denildi.
Uydu görüntüleri ve karşılaştırma
Raporda ayrıca Baykar’ın ana fabrika ile test eğitim merkezlerinin de detaylı uydu görüntülerine yer verildi. Yıllık gelişimi de ortaya kondu.