Genel HavacılıkŞeref SezginUçuş EmniyetiYazarlar

HondaJet’ten 30’uncu kaza ama bu sefer ne yazık ki ölümlü…

Japon otomotiv devi Honda tarafından geliştirilen hafif sınıftaki HondaJet’in bugün ABD’de Falcon Field Havalimanı’nda kaza yaptı. İçinde yolcu ve mürettebat dahil 5 kişinin olduğu iş jetinin kazasından kurtulan olmadı.

Bu olay ilk ölümlü Hondajet kazası sonrasında Amerikan havacılık otoritesi FAA ve Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi (NTSB) soruşturma başlattı. 2015’te ilk pistten çıkma olayı ile gündeme gelen HondaJet’ler bugüne kadar tam 30 kaza-kırama karıştı.

HONDAJET KAZA LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

Arizona’da bulunan Falcon Field Havaalanı’ndan kalkışa geçen Honda HA-420 Honda Jet tipi uçakta 4 yolcu ve bir pilot bulunuyordu.

Uçak, 1,500 metre uzunluğundaki Falcon Field meydanındaki 22 pistinden kesildikten kısa bir süre sonra hemen pist yayındaki yola düştü. Ardından iş jeti alev alarak yanmaya başladı.

Uçağa ilk müdahaleyi havalimanı itfaiyesi yaptı. Ancak vurma ile birlikte uçakta bulunan 4 yolcu ile pilotun olay yerinde hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Pilot kalkıştan vazgeçmiş

ADS-B verileri uçağın 133 knot ve V1 dan sonra kalkıştan vazgeçtiğini göstermekte. Ancak kesin sonuçların kara kutu incelemeleri ve kaza raporu ile açıklanması bekleniyor.

Pilotun kalkıştan neden vaz geçtiği konusunda ise şu anlık herhangi bir kesin bilgi bulunmuyor.

Kanat üstü motor

HondaJeti’n motorlarının konumu sebebi ile yan rüzgar limitlerinin çok düşük olması biliniyordu. Uçak tasarımında yüksek verimlilik için motorlar farklı bir yaklaşım ile kanat üzerinde bulunuyor. Genellikle jet motora sahip uçaklarda motorlar kanat altı veya kuyrukta yer alıyor.

İniş takımlarında zayıflık

Uçakla ilgili olarak ikinci en büyük sorun da HondaJet’in iniş takımlarının küçük ve ince olması. Bu konudaki eksiklik daha önceki kırımlarda da  raporlara yansımıştı.

Yine HondaJet kazası, uçak tamamen yandı

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu